Профільний Комітет Верховної Ради підтримав законопроект про нову систему адміністративно-територіального устрою у державі

Комітет ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, у роботі якого взяв участь Сергій Чернов, президент Асоціації, голова Харківської обласної ради, одноголосно рекомендував Парламенту підтримати в першому читанні Законопроект про засади адміністративно-територіального устрою України (реєстр. №8051).

Так, за сподіваннями членів Комітету, вже в вересні зазначений нормативно-правовий акт буде внесений на розгляд сесійної зали.

Законопроект деталізує засади, на яких ґрунтується адміністративно-територіальний устрій України, систему адміністративно-територіальних одиниць, категорії та типи населених пунктів, інших територіальних утворень, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів.

Як зазначив президент Асоціації Сергій Чернов, відсутність такого нормативно-правового акту стримує хід реформи та децентралізації.

«Сьогодні маємо правовий вакуум та конкуренцію компетенцій між громадами, районними радами та райдержадміністраціями, про що зараз всі говорять на місцях, особливо ОТГ», — акцентував у підтримку своєї тези президент Асоціації.