У Ніцці відбулася XXI Генеральна Асамблея Транскордонної операційної місії

В Середземному університетському центрі, що у Ніцці (Франція), відбулася XXI Генеральна Асамблея Транскордонної операційної місії (МОТ), яка зібрала більше 130 учасників з прикордонних регіонів та транскордонних метрополій Європи, представників Європейської Комісії та Комітету регіонів ЄС. В роботі Асамблеї взяв участь радник Президента Асоціації Олексій Кірюхін.

Учасниками було розглянуто широке коло питань, що стосуються соціально-економічних проблем прикордонних територій всередині ЄС. Зокрема, вони з'ясували, що перешкодами для транскордонного співробітництва в умовах зростання мобільності населення і розширення транспортної доступності є досі існуючі відмінності національних законодавств та недостатня розвиненість сервісів для стимулювання транскордонних ринків праці.

Також, вони ознайомилися з досвідом Метрополії «Ніцца – Французька Рив'єра» з реалізації спільних проектів в сфері екології, інфраструктури та розвитку туризму на базі інтегрованої Схеми транскордонного співробітництва. Значну допомогу в цій роботі надають місцеві французькі та італійські університети.

Крім того, учасники зустрічі дізнались, що МОТ розвиває цілий ряд інструментів, зокрема технічну платформу для комунікацій та обміну кращими практиками між прикордонними муніципалітетами, науковими центрами та органами місцевого самоврядування.

Довідково. МОТ була створена в 1997 році за ініціативи пана П'єра Муруа, прем'єр-міністра Франції, як міжміністерська структура з розвитку транскордонного співробітництва. На сьогоднішній день МОТ є однією з провідних організацій в Європі з розвитку міжмуніципальних зв'язків прикордонних територій та впровадження кращих практик транскордонного співробітництва.