Поліпшення комунікацій районів із Міністерством охорони здоров’я - запорука усвідомленого та ефективного реформування галузі

Представники районних рад в ході всеукраїнської майстерні, що проходила в Києві, обговорили сьогодні перспективи впровадження медичної реформи, детально зупинившись на практичних аспектах реалізації усіх заходів субрегіональним рівнем місцевого самоврядування. Участь у фаховій майстерні взяло понад 110 керівників районних рад зі всієї України.

Роз'яснювались механізми залучення та використання бюджетної державної підтримки, а також її розподіл між учасниками.

Значна увага під час фахової майстерні акцентувалась на тлумаченні нормативно-правових актів, що наразі регулюють відносини у цій сфері.

Учасники зібрання загалом висловились за необхідність впровадження медичної реформи, але наголошували на важливості проведення детальних консультацій із райрадами як із засновниками та органами влади, що фінансують медичні установи.

Складність впровадження змін у медицині, на думку присутніх, зумовлена недостатньою інформаційно-роз'яснювальною роботою. Є також потреба у більш чіткій взаємодії місцевих рад, медичних закладів з Міністерством охорони здоров'я для напрацювання чіткої публічної позиції. За наполяганням голів райрад, у законодавчих та нормативних актах враховуватись також мають адміністративні реалії, наявність або відсутність доріг та кваліфікованих кадрів.

За пропозицією Сергія Чернова, президента Асоціації, голови Харківської обласної ради впродовж трьох днів райони сформують свою позицію щодо вдосконалення основних напрямів реформи медицини. Ці дані будуть узагальнені та направлені до профільного Міністерства.

На запитання учасників, крім модераторів, давали відповіді високопосадовці державних органів влади та представник експертного середовища, зокрема В'ячеслав Негода, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, Юрій Ганущак, експерт Асоціації, Директор інституту розвитку території та інші.