Навчальний семінар для депутатів, помічників депутатів та працівників виконавчого апарату Харківської обласної ради

відбувся сьогодні в Будинку рад.

Черговий (другий у цьому році) навчальний захід пройшов під головуванням президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, за участі першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації Миколи Тітова в рамках виконання Угоди про співпрацю з Харківським університетським консорціумом. Від вищих навчальних закладів на семінарі виступили Валентина Мамовнова, професор кафедри регіонального розвитку та місцевого самоврядування Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Олексій Лялюк, провідний науковий співробітник НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України. Окрім того, для слухачів підготували свої доклади Олег Михайлов, адвокат, радник президента Асоціації з правових питань та В'ячеслав Ус, керуючий партнер адвокатського об'єднання «РУХ».

До уваги присутніх були запропоновані питання перебігу децентралізації в Україні, її уроки та перспективи. А також про зміни у правовому регулюванні питань, пов'язаних з реалізацією повноважень органів місцевого самоврядування.

Крім того, були розглянуті практичні питання реалізації повноважень депутатів, місцевих рад та органів місцевих рад та розібрано законодавство про боротьбу з корупцією та особливості його застосування у сфері місцевого самоврядування.

Виступаючи перед слухачами, Сергій Чернов повідомив, що: «Чотири роки тому була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Отже можна підбити підсумки, аналізувати, що вдалося зробити, а що у перспективі потрібно здійснити, аби реформа не зупинялася».

Президент Асоціації, голова обласної ради звернув увагу присутніх, що після внесення змін у 2015 році до Бюджетного та Податкового кодексів, бюджети регіонального та субрегіонального рівнів, а особливо в об'єднаних територіальних громадах, отримали додаткові можливості. А з ними й додаткову відповідальність. «За прогнозами експертів, обсяг коштів місцевих бюджетів у порівнянні з 2015 році, наприклад, зведеного бюджету Харківської області, збільшиться приблизно у два рази. Якщо брати окремі об'єднані громади, враховуючи їх особливості, обсяг цих коштів збільшується й до трьох разів», - сказав він.

«Головною проблемою я бачу, й на цьому постійно наголошую, питання підготовки кадрів. Забезпечення органів місцевого самоврядування, особливо у сільській місцевості, підготовленими, досвідченими фахівцями, озброєними сучасними знаннями. Вже рік ми добиваємося, щоб парламент ухвалив Закон «Про службу в органах місцевого самоврядування». Минулого тижня його черговий раз «провалили». Це не припустимо, оскільки в результаті реформи зростає рівень відповідальності керівників, депутатів, фахівців виконавчих апаратів місцевого самоврядування», - підкреслив Сергій Чернов.

Він також зазначив, що без уваги залишається питання реформування субрегіонального та регіонального – обласного та районного – рівнів відповідно до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. «Багато зробивши на рівні громад, тут реформа призупинилася. Але вже створені спроможні громади, що охоплюють усю територію району. Таких громад у державі 20, одна з них у Харківській області – Коломацька. В результаті – на 90% конкуренція компетенцій між виконавчими органами районного рівня та громади. На жаль, не внесені зміни до Конституції України в частині місцевого самоврядування. Через ці зміни в Основному законі можна було б зафіксувати вже наявні досягнення, зменшити політичний тиск на реформу, закласти основу для формування належної нормативної бази», - вважає Сергій Чернов.