Стратегічне планування, розвиток кооперативних об’єднань, утилізація ТПВ – ключові теми навчального візиту делегації Харківщини у Польщі

З 19 по 24 березня 2018 року відбувається п'ятиденний навчальний візит представників органів місцевого самоврядування Харківської області до Великопольського воєводства Республіки Польща з метою вивчення кращих практик адміністративної реформи, роботи органів місцевого самоврядування з питань стратегічного та просторового планування, досвіду розвитку сільських територій та підтримки підприємництва і кооперативних об'єднань, функціонування громадських бюджетів та питань поводження з твердими побутовими відходами.

Під час візиту презентовано впроваджену адміністративну реформу в Польщі, переваги та здобутки децентралізації. Польські колеги поділилися досвідом стратегічного та просторового планування територій. Крім того пройшла зустріч з директором бюро Міжнародної співпраці Маршалківської адміністрації Великопольського воєводства пані Анною Маркевич. Відвідали Познанський центр підтримки неурядових організацій і волонтерства «Центр Буковска».

Також, розглянуто досвід взаємодії органів місцевого самоврядування місцевого рівня (гмін і повітів) з підприємцями. Презентовано діяльність великопольських інституцій підтримки підприємництва, а саме: Великопольської агенція розвитку підприємництва, Великопольського фонду розвитку, Фонду розвитку і промоції Великопольського воеводства, Центру обслуговування інвестора та експортера, Центру обслуговування інвестора Асоціації Гмін і Повітів Великопольського воеводства.

Відвідали місько-сільську гміну Сьрода Велькопольська, зустрілися у мерії з бургомістром Войцехом Жєнтковським та представниками відділів інвестицій, розвитку та промоції. Обговорювали питання повноважень місцевого самоврядування в Польші, механізму використання власних коштів, планування та визначення пріоритетів. В Польщі розвинуте співробітництво громад з питань поводження з твердими побутовими відходами, спільного утримання дорожньої інфраструктури та громадського транспорту. Відвідали місцеве комунальне підприємство, яке в своїй структурі об'єднує три підрозділи: очисні споруди, водоканал, теплові мережі. Ознайомилися з інформацією стосовно управління комунальним господарством, формуванням тарифів за послуги, утриманням і реконструкцією існуючих мереж. Дискусія була жвавою. Отримали вичерпні відповіді на запитання . Довідково: загальна кількість жителів гміни - 22 тисячі осіб.

Навчальний візит є корисним, отриманий досвід - цінним, гарна нагода побачити налагоджену роботу об'єднаних територіальних громад та скористатися кращими польськими практиками для розвитку громад на Харківщині.

В подальшому плані перебування представників місцевого самоврядування відвідування місько-сільської гміни Мурована Госліна та сільської гміни Гізалки.