Три мільярди гривень цьогоріч передбачається спрямувати на дороги Харківщини

Про це президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зазначив у ході засідання загальних зборів Асоціації, які відбулися сьогодні у Будинку рад.

«Якщо ми отримаємо ресурси з ДФРР, з місцевих бюджетів, кошти цільового дорожнього фонду, а також ресурси від перевиконання митного збору, рентної плати – зможемо орієнтовно три мільярди гривень у цьому році направити на ремонт доріг в області», - зазначив Сергій Чернов.

За його словами питання відновлення доріг місцевого значення цьогоріч приорітетне для області. Тому зараз необхідно зрозуміти всі можливості для покращення стану доріг, що передбачаються державою, на рівні області й місцях, щоб своєчасно розпочати ремонтні роботи.

«Я пропонував би керівникам районів обговорити ситуацію стану доріг та визначити пріоритетні та першочергові напрями, що потребують відновлення – дороги, якими рухаються шкільні автобуси, сполучення між амбулаторіями тощо. Коли співпраця депутатських корпусів усіх рівнів, органів місцевого самоврядування із виконавчими органами і населенням буде в дії – робота буде ефективною. У кожному районі також повинна вестися інформаційно-роз'яснювальна робота», - сказав голова облради.

Як доповів начальник Служби автомобільних доріг в Харківській області Євген Зражевець, всього в Харківській області налічується 2298,3 км доріг державного значення, та 7328,9 км доріг місцевого. За протяжністю доріг область посідає перше місце в Україні. Але їх стан дотепер повсюдно потребував капітального відновлення.

Та завдяки змінам у законодавстві, які дозволили направляти на автомобільні дороги кошти від перевиконання плану митних платежів, збільшено потенціал дорожньої галузі. Окрім того, з цього року починає працювати принцип цільового збору та цільового спрямування коштів на ремонт доріг: «У 2018 році держава направить на будівництво, ремонт і експлуатаційні утримання автодоріг 50% від зібраних коштів, в 2019 – 75%, а в 2020 – 100% коштів отримає дорожня галузь», - розповів Євген Зражевець.

В середньому, відносно мережі доріг, вже в поточному році кожному району на ремонт та утримання "сільських" доріг буде спрямовано, в залежності від мережі. від 10 до 29 млн. грн.