Сергій Чернов презентував потенціал Харківщини в рамках програми співпраці з європейськими регіонами «Рівний Рівному»

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час Стратегічної зустрічі з питань ініціативи «Рівний Рівному» презентував потенціал Харківської області та висловив свої міркування щодо перспективного партнерства Харківщини з європейськими регіонами.

Сергій Чернов детально охарактеризував структуру Харківщини, її промисловий, освітній та культурний потенціал. Він, зокрема, акцентував на тому, що «область є лідером машинобудування України. Значне місце посідає випуск енергетичного устаткування, тракторобудування, літакобудування, радіоелектронна промисловість; в області видобувається майже 50% газу в Україні; понад 80% площі області зайнято під сільськогосподарське виробництво. Щорічний валовий збір зернових культур – близько 4 млн. тонн.

У вищих навчальних закладах регіону навчається понад 170 тис. студентів (12% від загальної чисельності студентів в Україні), понад 2000 ІТ спеціалістів щорічно випускаються з харківський університетів».

Як наголосив голова обласної ради, ці невід'ємні складові успішної розбудови краю знайшли відображення у Стратегії розвитку Харківської області на період до 2020 року, оскільки пріоритетними галузями розвитку у документі визначені: газовидобування, машинобудування, IT-сектор, сільське господарство, харчова та переробна промисловість.

Сергій Чернов також повідомив, що у Харківщини налагоджені партнерські відносини з країнами Європейського Союзу та їх регіонами, а саме з Регіональною Радою Південної Карелії (Фінляндія), Великопольським воєводством Польщі, Тарнавським автономним краєм (Словенія), Адміністрацією Пловдіської області (Болгарія), Мажейкяйським районом (Литва).

«Харківська область готова у контексті ініціативи «Рівний рівному», що реалізується в рамках робочої групи Україна-Комітет регіонів ЄС, співпрацювати та розробляти спільні проекти, а також залучати власні ресурси.

Оптимальними для нас щодо обміну досвідом, - говорить Сергій Чернов, - є Німеччина, Польща, Угорщина, Словацька Республіка, Естонія, зважаючи на пройдений цими країнами шлях реформування».