П’ять українських партнерів реалізовуватимуть спільні проекти з європейськими регіонами

У Києві проходить стратегічна нарада щодо колегіальної співпраці регіонів України з європейськими партнерами. Потужності Харківщини презентував голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Захід відбувається за участі представництва Мінрегіонбуду, Програми U-LEAD, областей України.

У вступному слові перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода ознайомив присутніх з ходом реформи місцевого самоврядування і децентралізації в Україні, а також з процесом об'єднання громад. Говорячи про ініціативу співпраці з Комітетом регіонів ЄС, він зазначив:

«Україна зі свого боку обрала п'ять учасників: Харківська та Хмельницька обласні ради, а також три ОТГ – Чемеровецька ОТГ на Хмельниччині, Веселівська і Широківська ОТГ у Запорізькій області. Сьогодні маємо узгодити усі робочі питання, щоби 8 березня у Брюсселі продовжити нашу роботу в рамках четвертого засідання робочої групи Комітету ЄС-Україна, де будуть узгоджені європейські міста для участі у цій ініціативі».

Заступник директора Програми «U-LEAD з Європою» Андрій Хорват презентував ініціативу «Рівний Рівному», яка впроваджуватиметься українськими та європейськими партнерами за підтримки U-LEAD та Мінрегіонбуду.

За його словами, серед основних видів діяльності при втіленні ініціативи будуть «експертна підтримка ідентифікації та реалізації рівнозначних проектів; участь у Дні розбудови партнерства в Брюсселі; навчальні поїздки до країн-членів ЄС; участь у спеціалізованих стажуваннях у країнах-членах ЄС; реалізація проектів у муніципалітетах та регіонах України; участь у засіданнях Робочої групи «Комітет регіонів ЄС-Україна» у Києві; візити європейських партнерів до України».

До переваг участі в ініціативі «Рівний Рівному» Андрій Хорват відніс розвиток партнерства між муніципалітетами України та ЄС; доступ до міжнародних «ноу-хау» та належної практики; обмін досвідом; представники ОТГ та регіонів отримають користь від тренінгів, навчальних поїздок, стажувань; жителі громад та областей відчують переваги втілених ініціатив у муніципалітетах та регіонах.

Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов подякував представникам U-LEAD за надану Харківщині можливість взяти участь в ініціативі з принципово новою регіональною філософією.

Він також висловив переконання, що «реалізація спільних проектів буде корисна не лише Харківському регіону, але й усій державі, дозволить посилити роль місцевого самоврядування у регіональній політиці».

Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода наголосив: «Завжди приділяю увагу Харківській області. Бо ще у 2010 році саме на Харківщині була презентована Концепція реформи місцевого самоврядування. Сподіваюся, що Харківська область покаже майстер-клас як проводити децентралізацію».

Учасники сьогоднішньої наради підписали Меморандум про співпрацю. Згодом в межах робочої сесії партнери Програми U-LEAD ознайомлять із технічними аспектами впровадження ініціативи, логістикою та адміністративними питаннями. Будуть представлені загальні формати колегіальної співпраці, обговорюватимуться ідеї та методології першого проекту.