Навчальний семінар для депутатів, їх помічників та працівників виконавчого апарату Харківської обласної ради

відбувся сьогодні у Будинку рад за підтримки Асоціації органів місцевого самоврядування.

Навчальний захід відкрив голова обласної ради, президент Асоціації Сергій Чернов. За його повідомленням, у грудні розпорядженням Голови Кабінету Міністрів України було затверджено Концепцію реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

«В реалізації Концепції відведено провідну роль національним асоціаціям місцевого самоврядування. План заходів з реалізації Концепції невдовзі буде оприлюднений на офіційному сайті Української асоціації районних та обласних рад, яка взяла активну участь у підготовці Концепції та внесла низку пропозицій до її змісту. Запрошую всіх до обговорення цього документу», - сказав Сергій Чернов.

На думку голови Харківської обласної ради, поки що відсутня система підготовки керівників, депутатів обласних та інших місцевих рад, а також посадових осіб ,що працюють у цих органах. Втім перед ними виникають нові виклики, особливо у нових об’єднаних територіальних громадах, де більше повноважень та відповідальність. Для таких громад виникає від 7 до 9 нових сфер діяльності.

«Тож, не чекаючи, коли план заходів з реалізації Концепції буде прийнятий на офіційному рівні, ми маємо працювати у цьому напрямку із самого початку року. Також чекаємо від вас на пропозиції стосовно тем, що потребують висвітлення. Ми плануємо проводити такі навчання раз на квартал, запрошувати лекторів по актуальних темах відповідно до вимог часу», - підкреслив Сергій Чернов.

З інформацією про основні положення статусу депутатів для слухачів виступила Ірина Бодрова, заступник директора з наукової роботи НДІ державного будівництва та місцевого самоврядування НАПрН України.

Виступ продовжив Микола Тітов, депутат обласної ради, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації, який розповів про повноваження місцевих рад в умовах реформування місцевого самоврядування, а також про основні положення Кодексу етичної поведінки депутатів.

Людмила Немикіна, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, віце-президент Асоціації та Галина Пронькіна, координатор Центру розвитку громад Асоціації поінформували присутніх про новели у законодавстві, що стосується бюджетної децентралізації, розповіла про особливості формування та виконання бюджетів місцевих рад.

Депутати, також заслухали інформацію про особливості Е-декларування у цьому році, яку підготував Олександр Сінельнік, заступник начальника управління з питань діяльності виконавчого апарату та роботи з персоналом обласної ради, начальник відділу кадрової роботи та нагород.