Досвід співробітництва територіальних громад

Кращій досвід співробітництва територіальних громад Великобурлуцького та Близнюківського районів Харківської області.

Організація співробітництва тергромад Великобурлуцького району

Громади Великобурлуччини, керуючись Законом України «Про співробітництво територіальних громад», розпочали впровадження заходів по організації співробітництва територіальних громад у формі реалізації спільних проектів, якими передбачається придбання спеціальної техніки, необхідної для проведення робіт по благоустрою та утриманню населених пунктів в належному санітарному стані.
22 березня 2017 року в урочистій обстановці, за участі президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Чернова Сергія Івановича, вперше в Харківській області в смт Великий Бурлук було підписано договір про співробітництво Великобурлуцької селищної, Підсереднянської, Гнилицької Першої, Катеринівської, Григорівської, та Хатнянської сільських рад у формі реалізації спільного проекту «Тільки разом зробимо село привабливим».

Анотація проекту «Тільки разом зробимо село привабливим» - придбання обладнання та спеціальної техніки для утримання населених пунктів в належному санітарному стані, своєчасного вивозу твердих та рідких побутових відходів, належне утримання доріг, вулиць в усі пори року.

Загальною проблемою для населених пунктів територіальних громад Великобурлуцької селищної, Підсереднянської, Гнилицької Першої, Катеринівської, Григорівської, Хатнянської сільських рад Великобурлуцького району Харківської області є відсутність можливості утримувати населені пункти в належному санітарному стані, своєчасно вивозити тверді побутові відходи, обкошувати узбіччя доріг, здійснювати належне утримання доріг через відсутність необхідної спеціальної техніки. Лише у селищі міського типу Великий Бурлук застосовується система збору твердих побутових відходів. В інших населених пунктах - це здебільшого прибирання стихійних звалищ навесні під час проведення місячнику «Зелена весна» та періодичний збір ТПВ безпосередньо від двору, що не є зручним для мешканців громад та не вирішує проблему. Щодо видалення рідких побутових відходів, ситуація аналогічна. Тільки в смт Великий Бурлук є система каналізації, але і в цьому населеному пункті вона охоплює лише багатоквартирні будинки. Приватний сектор, а це більша частина селища, не має системи каналізації. Послуги по збиранню твердих та рідких побутових відходів в смт Великий Бурлук надає Великобурлуцьке комунальне водопровідно-каналізаційне підприємство «Водоканал», яке має на балансі відповідну спеціальну техніку, але її недостатньо для повного задоволення потреб територіальної громади. Інші населені пункти, які обладнані централізованим водопостачанням, взагалі не мають системи каналізації і очисних споруд. Відсутня спеціальна техніка для вивезення рідких побутових відходів. Жодна з громад окремо не має фінансової можливості придбати необхідну спеціальну техніку.

Територіальні громади намагалися вирішити проблему утримання населених пунктів в належному санітарному стані шляхом використання ручної праці жителів села, залучення безробітних до оплачуваних громадських робіт. Але внаслідок низької продуктивності ручної праці весь необхідний комплекс робіт своєчасно в повному обсязі не виконувався. Для утримання доріг в належному стані в зимовий період місцеві ради укладали угоди з сільськогосподарськими підприємствами та приватними підприємцями, які по об'єктивним та суб'єктивним причинам не завжди оперативно проводили очистку доріг від снігу.

Перелік заходів проекту: придбання сміттєвоза, автомобіля для викачування рідких побутових відходів, колісного трактора, відвала для трактора, піскорозкидувача, подрібнювача гілок, тракторного причепа, косарки ротаційної з обладнанням для косіння трави та обрізання гілок, щіткового пристрою для очищення дорожнього покриття, контейнерів для збору твердих побутових відходів, облаштування контейнерних майданчиків, передача майна, придбаного в результаті реалізації проекту, на баланс Великобурлуцького комунального водопровідно-каналізаційного підприємства «Водоканал», укладання договорів на вивезення твердих та рідких побутових відходів та на проведення робіт з благоустрою між комунальним підприємством, учасниками проекту та мешканцями територіальних громад.

Очікувані результати проекту: Внаслідок реалізації цього проекту та придбання спеціальної техніки і обладнання, необхідного для виконання робіт по благоустрою, населені пункти будуть утримуватися в належному санітарному стані. З'явиться можливість організованого збору побутових відходів в сільських населених пунктах. Підвищиться ефективність боротьби з бур'янами, в тому числі з амброзією полинолистою, покращиться самопочуття населення, яке страждає на алергію. Вулиці, парки та сквери набудуть більш естетичного вигляду. Буде запроваджено систему збору та утилізації відходів. Дороги комунальної власності будуть утримуватись в належному безпечному стані в усі пори року. Зміцниться матеріально-технічна база, поліпшиться фінансовий стан комунального підприємства та розшириться спектр наданих послуг.

Реалізація проекту повністю вирішить проблему утримання населених пунктів в належному санітарному стані.

Цільові групи проекту: мешканці населених пунктів шести територіальних громад - учасників партнерства (10786 осіб).

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування (тис. грн.)- Державний Фонд регіонального розвитку - 3997 тис. грн., Великобурлуцька селищна рада – 336 тис. грн., Підсереднянська сільська рада – 120 тис. грн., Гнилицька Перша сільська рада – 40 тис. грн., Катеринівська сільська рада – 90 тис. грн., Григорівська сільська рада – 90 тис. грн., Хатнянська сільська рада – 50 тис. грн., Великобурлуцька районна рада – 240 тис. грн., учасники підприємницького сектору – 44 тис. грн., учасники з громадськості – 15 тис. грн. Загалом 5022 тис. грн.

Організації партнери, співвиконавці проекту – Великобурлуцька селищна рада, Підсереднянська, Гнилицька Перша, Катеринівська, Григорівська, Хатнянська сільські ради, Великобурлуцька районна рада Харківської області.

12 липня 2017 року було підписано договір про співробітництво Вільхуватської, Міловської, Рубленської, Малобурлуцької, Федорівської, Чорненської сільських та Приколотнянської селищної рад у формі реалізації спільного проекту «Спільні зусилля – чисте довкілля».

Анотація проекту «Спільні зусилля - чисте довкілля» - придбання обладнання та спеціальної техніки для утримання населених пунктів в належному санітарному стані, своєчасного вивозу побутових відходів, розчищення доріг від снігу, надання якісних комунальних послуг, забезпечення екологічної безпеки сільських жителів.

Загальною проблемою для населених пунктів територіальних громад Вільхуватської, Міловської, Рубленської, Малобурлуцької, Федорівської, Чорненської сільських та Приколотнянської селищної рад Великобурлуцького району Харківської області є відсутність можливості утримувати населені пункти в належному санітарному стані, своєчасно вивозити тверді побутові відходи, обкошувати узбіччя доріг, розчищати дороги від снігових заметів через відсутність необхідної спеціальної техніки. Лише в смт Приколотне застосовується система збору твердих побутових відходів. В інших населених пунктах - це здебільшого прибирання стихійних звалищ навесні під час проведення місячнику «Зелена весна» та періодичний збір ТПВ безпосередньо від двору, що не є зручним для мешканців громад та не вирішує проблему.

Щодо видалення рідких побутових відходів, ситуація аналогічна. Тільки в смт Приколотне є система каналізації, але і в цьому населеному пункті вона охоплює лише багатоквартирні будинки. Приватний сектор, а це більша частина селища, не має системи каналізації. Послуги по збиранню твердих побутових відходів в смт Приколотне надає комунальне підприємство «Волопостач-1», яке має на балансі відповідну спеціальну техніку, але її недостатньо для повного задоволення потреб територіальної громади. Інші населені пункти, які обладнані централізованим водопостачанням, взагалі не мають системи каналізації і очисних споруд. Відсутня спеціальна техніка для вивезення рідких побутових відходів. Жодна з громад окремо не має фінансової можливості придбати необхідну спеціальну техніку.

Територіальні громади намагалися вирішити проблему утримання населених пунктів в належному санітарному стані шляхом використання ручної праці жителів села, залучення безробітних до оплачуваних громадських робіт. Але внаслідок низької продуктивності ручної праці весь необхідний комплекс робіт своєчасно в повному обсязі не виконувався. Для утримання доріг в належному стані в зимовий період місцеві ради укладали угоди з сільськогосподарськими підприємствами та приватними підприємцями, які по об'єктивним та суб'єктивним причинам не завжди оперативно проводили очистку доріг від снігу, що унеможливлювало рух транспорту між населеними пунктами.

Перелік заходів проекту: придбання автомобіля для викачування рідких побутових відходів, потужного трактора з косим відвалом для снігу, колісного трактора МТЗ з відвалом, подрібнювача відходів деревини, навантажувача фронтального, тракторного причепа, піскорозкидувача, щіткового пристрою для очищення дорожнього покриття, косарки ротаційної, контейнерів для збору твердих побутових відходів, облаштування контейнерних майданчиків, передача майна, придбаного в результаті реалізації проекту на баланс Комунального підприємства «Водопостач-1», укладання договорів на вивезення твердих та рідких побутових відходів, та на проведення робіт з благоустрою між комунальним підприємством, учасниками проекту та мешканцями територіальних громад.

Очікувані результати проекту: Внаслідок реалізації цього проекту та придбання спеціальної техніки і обладнання, необхідного для виконання робіт по благоустрою, населені пункти будуть утримуватися в належному санітарному стані. З'явиться можливість організованого збору побутових відходів в сільських населених пунктах. Підвищиться ефективність боротьби з бур'янами, в тому числі з амброзією полинолистою, покращиться самопочуття населення, яке страждає на алергію. Вулиці, парки та сквери набудуть більш естетичного вигляду. Буде запроваджено систему збору та утилізації відходів. Дороги комунальної власності будуть утримуватись в належному безпечному стані в усі пори року. В зимовий період не буде припинятися транспортне сполучення між населеними пунктами. Зміцниться матеріально-технічна база, поліпшиться фінансовий стан комунального підприємства, будуть створені нові робочі місця, розшириться спектр наданих послуг.

Цільові групи проекту: мешканці населених пунктів семи територіальних громад - учасників партнерства (6915осіб).

Обсяг коштів, необхідних для реалізації проекту та джерела його фінансування (тис. грн.)- Державний Фонд регіонального розвитку - 3654 тис. грн., Вільхуватська сільська рада – 169 тис. грн., Міловська сільська рада – 70 тис. грн., Рубленська сільська рада – 100 тис. грн., Малобурлуцька сільська рада – 47 тис. грн., Федорівська сільська рада – 117 тис. грн., Чорненська – 117 тис. грн., Приколотнянська сільська рада – 90 тис. грн. Великобурлуцька районна рада – 240 тис. грн., учасники підприємницького сектору – 40 тис. грн., учасники з громадськості – 15 тис. грн. Загалом 4659 тис. грн.

Організації партнери, співвиконавці проекту – Вільхуватська, Міловська, Рубленська, Малобурлуцька, Федорівська, Чорненська сільські та Приколотнянська селищна ради, Великобурлуцька районна рада Харківської області, громадська організація «Бурундучок», фермерське господарство «Вільховатка».

Організація співробітництва тергромад Близнюківського району

У складі Асоціації об’єдналися 432 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 12 об’єднаних територіальних громад