Електронний квиток обліку перевезень пасажирів пільгових категорій запровадять на Харківщині у першому півріччі 2018 року

До червня 2018 року в Харківській області планують запровадити єдиний електронний квиток для обліку перевезень пасажирів пільгових категорій. Це питання обговорили сьогодні під час Загальних зборів Асоціації, яке провів у Люботині президент Асоціації Сергій Чернов.

Реалізація цього проекту дозволить вести облік щодо перевезень пільговиків міжміським, приміським автомобільним, а також залізничним транспортом - зазначив Володимир Наконечний, начальник управління з питань розвитку транспортної інфраструктури, торгівлі та фінансових ресурсів Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

На сьогодні витрати для перевезення пільгових категорій громадян - стаття видатків і зобов'язання місцевих бюджетів, донедавна це здійснювалося за кошт держави.

У 2017 році місцеві бюджети відшкодували перевізникам 18 млн грн, що складає 14% від їхніх затрат на пільгових категоріях: автоперевізникам компенсовано 14 млн грн, залізничникам - 3,7 млн грн. Значною мірою таке недофінансування пояснюється відсутністю системи справедливого обліку.

Як зазначив перший заступник голови обласної ради Віктор Коваленко, «дане питання потрібно, насамперед, врегулювати на державному рівні. І є неприйнятною ситуація, за якої в країні 142 пільгові категорії і дві третини населення держави – пільговики».

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зауважив, що «жодна успішна держава світу не дозволяє собі такий обсяг пільг. Переконаний, і ми маємо здійснити ретельну ревізію у цій сфері».

В ході сьогоднішнього засідання члени Асоціації обговорили можливість запровадження спочатку пілотного проекту. Відповідна ініціатива місцевих громад буде якісно відпрацьована з фахівцями та втілена, запевнив Сергій Чернов.