Представникам місцевого самоврядування Харківщини розповіли про здобутки та перспективи децентралізації

Сьогодні, для представники місцевого самоврядування Харківщини відбулось навчання на тему Децентралізація, як основа для формування ефективної системи організації влади.

Тренінг проведений Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС).

Учасникам розповіли про головні перепони та здобутки реформи.

Зокрема зроблений акцент на необхідності зміни теперішнього адміністративно територіального-устрою. Так, модератором зазначено, що застарілий поділ не є ефективним, оскільки занадто подрібнює владні представництва, що накладає додатковий тягар на утримання рад та державних адміністрацій.

Разом з тим, було сказано про необхідність реформування субрегіонального рівня, шляхом його укрупнення. При тому, як зауважено модератором, завдання номер один - детально продумати механізми, а також переглянути обсяг повноважень районних рад, збільшивши їх до належного рівня.

«Наразі, у багатьох випадках, ми маємо проблему коли новоутворена громада має одинакові повноваження з державною адміністрацією, при тому покриваючи всю або майже всю площу району. У свою чергу, в такій ситуації, районній раді, як представнику спільних інтересів територіальних громад не залишається кого представляти. Крім конфліктів та трати грошей, ця ситуація не приводить абсолютно ні до чого позитивного», - зазначив модератор навчання в підтримку своєї тези про укрупнення.

Крім того, учасники мали змогу обговорити нові нормативно-правові акти, що регулюють діяльність місцевих представництв, та сферу їх застосування, а також бюджетні процеси, які чекають нас у новому 2018 році.