Сергій Чернов провів засідання Правління Української асоціації районних та обласних рад

В Києві відбулося засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», за підсумками якого було підписано Меморандум про співробітництво між двома всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Учасники засідання обговорили хід та перспектив реформи місцевого самоврядування, децентралізації та адміністративно-територіальної організації влади, процеси фінансової децентралізації, нормативно-правове забезпечення питань адміністративно-територіального устрою, професійної підготовки кадрів місцевого самоврядування.

До участі в засіданні Правління Української асоціації районних та обласних рад запрошені народні депутати, представники Уряду, Нацагентства з питань державної служби, представники експертної спільноти. Зокрема, присутні Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Сергій Мельник.

У результаті засідання Правління, Українська асоціація районних та обласних рад та Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад підписали Меморандум про співробітництво між двома всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування.

Предметом Меморандуму визначено «Співпрацювати та докладати спільних зусиль для реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади за пріоритетними напрямками:

1. Підтримка формування законодавчого поля, спрямованого на зміцнення і розвиток інституту місцевого самоврядування.

2. Здійснення співробітництва у сфері підготовки висококваліфікованих фахівців для місцевого самоврядування».

Зокрема, передбачається налагодження діалогу із зацікавленими сторонами в процесі організації навчання кадрів місцевого самоврядування; розробка та реалізація відповідних освітніх програм; підготовка та розповсюдження навчально-методичних матеріалів; організація навчань та взаємне інформаційне забезпечення, а також проведення спільних заходів, для реалізації поставлених завдань.

Документ підписали президент Української асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов та голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко.

Як підкреслив Серій Чернов, у питаннях кадрової підготовки провідна роль має належати національним асоціаціям органів місцевого самоврядування.

«Реформа місцевого самоврядування і децентралізація, що надає місцевому самоврядуванню значно повніший обсяг повноважень, особливо на його базовому місцевому рівні, змушує переглянути політику підготовки кадрів, компетентність яких повинна відповідати повноважень, і здатних проявляти ініціативу в питаннях розвитку територій. На поточному етапі реформування місцеве самоврядування вже відчуває потребу у сучасних менеджерах озброєних арсеналом актуальних знань та навичок, здатних мислити інноваційно та взяти на себе відповідальність за сталий розвиток територій. Питання підготовки кадрів місцевого самоврядування має вирішальне значення для успіху реформи», - вважає президент Української асоціації районних та обласних рад.