Органи місцевого самоврядування Харківщини уклали Меморандум про співпрацю з науково-дослідним профільним інститутом

Сьогодні у Будинку рад підписано Меморандум про співробітництво між Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області та Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України. Документ скріпили підписами голова облради Сергій Чернов, перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, керівник науково-дослідної установи Світлана Серьогіна.

За словами Сергія Чернова, пріоритетність у питаннях децентралізації, процесів реформування, співробітництва та об’єднання громад вимагають чіткого аналізу пройденого шляху, а також стратегічного планування розвитку держави, визначення покрокових дій.

«Наука і практика місцевого самоврядування тепер визначили пріоритетні теми, завдання і цілі для взаємодії. Підписавши цей Меморандум, ми домовилися про організацію злагодженої роботи органів місцевого самоврядування, науковців, інститутів громадянського суспільства щодо вирішення нагальних проблем регіонального розвитку», - зазначив Сергій Чернов.

Сторонами спільно визначатимуться правові механізми розвитку місцевого самоврядування та удосконалення територіальної організації влади, у тому числі щодо формування та реалізації регіональної і муніципальної політики; удосконалення системно-структурної організації місцевого самоврядування на місцевому, районному та обласному рівнях; формування об'єднаних територіальних громад та співробітництва громад; кадрового забезпечення органів місцевого самоврядування; запобігання і протидії корупції у сфері місцевого самоврядування.

Меморандум між обласною радою, Асоціацією та Інститутом укладений до кінця 2020 року для:

- організації та проведення наукових досліджень з питань співробітництва;

- розроблення пропозицій до вищих та центральних органів влади щодо вдосконалення чинного законодавства України;

- проведення наукової експертизи проектів законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування з питань співробітництва;

- надання науково-методичних рекомендацій з актуальних питань нормотворчої та правозастосовної діяльності органів місцевого самоврядування;

- спільної участі в реалізації проектів за міжнародної, грантової підтримки тощо.