Сергій Чернов: На регіональному та місцевому рівнях слід оперувати не обсягом освоєних коштів, а кількісними та якісними показниками

Президент Асоціації, голова Харківської облради Сергій Чернов взяв участь в обговоренні майбутнього країн Східного партнерства з президентом Європейського Комітету Регіонів Карлом-Хайнцем Ламберцом під час 7 засідання Міжнародної Конференції CORLEAP.

За підсумками спілкування Сергій Чернов зазначив:

«6 країн - Україна, Молдова, Грузія, Білорусь, Вірменія, Азербайрджан - пройшли за цей час різний шлях інтеграційних процесів. Потрібно створити робочу групу для напрацювання диференційованого підходу до кожної країни з урахуванням особливостей стосунків з країнами ЕС.

Голосуючи за рекомендації для 5 Саміту країн Східного Партнерства, що відбудеться 24 листопада 2017 року у Брюсселі, визначалась за основу політика участі громадян і досягнення переваг для них через підвищення ролі місцевих і регіональних органів влади (МРВ) і їх асоціацій, як в країнах Східного партнерства, так і ЄС. З метою поглиблення реформ по децентралізації, такі фактори, як економічне обґрунтування, ефективні комунікації, стабільне розширення прав та можливостей МРВ, адресний розподіл ресурсів є необхідними умовами».

Говорячи  про плани з вдосконалення Східного партнерства, представник України у  Бюро CORLEAP Сергій Чернов повідомив:

«П’ятому Саміту Східного Партнерства удосконалити багатогранну Архітектуру СП, щоб дати відповідь та запропонувати реальні механізми виходу з кризи і протистояння глобальним викликам не тільки на рівні держав, а особливу увагу приділити саме регіональному та муніципальному рівням.

Чотири пріоритети на найближчий період: рівень сучасного управління; економічний розвиток; багатогранна ефективність; контакти між людьми. Це потребує нових цільових Програм, підсилення ролі транскордонного співробітництва. Структура СП повинна бути консолідованою щоб підвищити її ефективність».

Нам усім, наголошує Сергій Чернов, необхідно на регіональному та місцевому рівнях оперувати у своїй роботі не обсягом освоєних коштів, а кількісними та якісними показниками (протяжність побудованих доріг, обсяг відремонтованих водогонів, виконання робіт по благоустрою територій, створених можливостей для отримання адміністративних послуг, тощо).

Слоган ЄС, що характеризує подальші кроки реалізації Програмних цілей, визначений як "сильніше разом". Слід створити умови для розповсюдження дії Програми "Відкрите сусідство" на всі регіони країн СП.

2018 рік в ЄС оголошений роком культурного успадкування. Ми не повинні стояти осторонь і залучатись через прикордонні та транскордонні проекти до участі у цих заходах. Міжрегіональне і міжмуніципальне співробітництво має посісти ключове місце у державній політиці країн Східного партнерства.

За словами Сергія Чернова, в жовтні планується комплекс заходів, спрямованих на модернізацію Східного партнерства:

- 25-26 жовтня в столиці Естонії будуть організовані Конференція громадянського суспільства СП та щорічна асамблея його Форуму громадянського суспільства. Учасники зосередять увагу на відносинах між урядами і громадянським суспільством;

- паралельно 26-27 жовтня, там же відбудеться бізнес-форум СП. На ньому будуть оцінені досягнення партнерства з точки зору бізнесу і продовжено обговорення шляхів зміцнення зв'язків між підприємцями ЄС і партнерами СП.