На Зміївщині сільським головам розповіли про ефективне використання рентної плати за користування надрами

За ініціативою обласної ради громадською організацією «Нова енергія» спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області у Зміївському районі проведено семінар-тренінг на тему «Раціональне управління ресурсами видобувних регіонів Харківщини».

У заході взяли участь сільські, селищні голови  та голови районних рад Зміївського, Печенізького, Балаклійського та Ізюмського районів. У заході також взяли участь представники виконавчого апарату Харківської обласної ради: голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна, начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв'язків  Олена Кулик.

Під час заходу експерти ГО «НОВА Енергія» розповіли про  раціональне управління ресурсами громади, способи ефективного використання коштів, що надходитимуть від рентної плати за нафтогазовидобувну діяльність, основні етапи створення проекту та його менеджмент, розробку енергозберігаючих заходів та способи залучення коштів на їх впровадження.

«Ми проводимо таку інформаційну роботу у вигляді семінарів, щоб у вас був час підготувати інфраструктурні проекти і програми з використання цих коштів, щоб уже з початку наступного  року вони були направлені на вирішення актуальних проблем ваших районів», - зазначила Людмила Немикіна.

Як розповіла Олена Кулик, громадам також необхідно навчатись проектному менеджменту, створенню та реалізації проектів. Адже у подальшому кошти виділятимуться громадам саме на впровадження соціальних проектів у їх населених пунктах.

Сільські та селищні голови також отримали методичні рекомендації щодо використання коштів, що надійдуть від рентної плати у якості співфінансування при реалізації енергоефективних заходів для об’єктів соціальної інфраструктури.

«Важливим аспектом забезпечення сталого розвитку видобувних громад є залучення компаній, що працюють у регіоні до участі у реалізації соціально-економічних проектів. Світовий та український досвід демонструє високу ефективність такої співпраці», - сказала керівник субгранту ГО «Нова енергія» Олена Агапова.