Актуальні питання розвитку територіальних громад обговорили на Богодухівщині

У рамках робочої поїздки на Богодухівщину Президент Асоціації, Голова Харківської обласної ради, Сергій Чернов, взяв участь у семінарі для голів сільських та селищних рад й активу територіальних громад.

Перед учасниками семінару також виступили начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату обласної ради Олена Кулик, радник з правових питань Асоціації Даугуль Валерій Янісовичта та координатор Центру розвитку громад Асоціації  органів місцевого самоврядування Харківської області, радник Президента Асоціації з фінансових питань Галина Пронькіна.

Актуальним для мешканців Богодухівщини досі лишається питання об’єднання територіальних громад. Сергій Чернов підкреслив, що це питання обласна рада бере під особистий контроль. Він також дав свої роз’яснення щодо об’єднання представникам громад, а також торкнувся тем формування госпітальних округів, ремонту доріг, реставрації Шарівської садиби.

«Зокрема, важливі секторальні реформи у галузі медицини, освіти, культури і соціального захисту. Нашим завданням до 2020 року є досягти через прямі бюджетні відносини спроможності громад і створення у них центрів надання адміністративних послуг», - сказав Сергій Чернов.

Олена Кулик розповіла учасникам семінару про найкращі приклади співробітництва громад на Полтавщині, де представники місцевого самоврядування Харківщини побували з метою обміну досвіду. Зокрема вона звернула увагу соціально значимий проект співробітництва громад, до якого долучилися всі ради Полтавського району: спільними зусиллями вони реконструювали, оснастили та експлуатують трудовий архів.

Галина Пронькіна ознайомила учасників з Бюджетною резолюцією Кабінету Міністрів України на найближчі роки,  а також повідомила щодо додаткових фінансів, які отримала область у зв’язку з фінансовою децентралізацією:

«Об’єднання та децентралізація дає реальні можливості та механізми.  За останні три роки місцеві бюджети зросли у 2 рази. І все ж більшість сільських та селищних рад Богодухівщини близько 70% коштів направляють на утримання апарату, тоді як класичною формулою є 15%. Тож єдиним шляхом до розвитку, надання якісних послуг є об’єднання громад».