Сергій Чернов: Закон України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання» має негативні наслідки для органів місцевого самоврядування та виконавчої влади

Рішенням Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області від 02.08.2017 року "Про деякі особливості реалізації ЗУ "Про державну допомогу суб`єктам господарювання" рекомендовано обласній раді, разом з обласною державною адміністрацією, звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб`єктам господарювання " в частині перенесення строку його запровадження та механізму реалізації.

08 серпня 2017 року  на засіданні постійної комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та будівництва, що відбулось у Будинку рад, депутати розглянули питання про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно реалізації ЗУ «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

Участь у засіданні комісії взяли , Президент Асоціації, Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов та перший заступник голови облради Віктор Коваленко.

Сергій Чернов звернувся за підтримкою до постійних комісій та ініціював розгляд на пленарному засіданні обласної ради питання щодо звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України про реалізацію Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання», який вступив у силу 2 серпня, а прийнятий був три роки тому.

«Проаналізувавши текст цього проекту, експерти виявили очевидні  ризики і його наслідки для всіх органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, комунальних підприємств та установ.  Дія цього Закону розповсюджується як на державні органи виконавчої влади, так і на органи місцевого самоврядування всіх рівнів та зачіпають права територіальних громад в частині свободи прийняття рішень з питань соціально-економічного розвитку територій.

Тобто, бюджети і програми, які підпадають під дію цього закону, а саме перевищують суму 200 тис євро, повинні спочатку направлятись до Антимонопольного комітету, який в свою чергу розглядатиме звернення протягом 60 днів. З цього виходить, що безліч  життєво важливих  проектів будуть затримуватись у втіленні на два місяці.

Тож, запропоновано  винести питання на розгляд Верховної Ради, щодо призупинення дії Закону до прийняття всіх необхідних нормативно-правових актів та встановлення чіткого механізму реалізації зазначеного Закону, а також  внесення змін щодо скорочення терміну розгляду поданих надавачами державної допомоги матеріалів до 1-3 робочих та виключно в електронному вигляді через Реєстр державної допомоги»

Члени комісії одноголосно підтримали винесення питання на пленарне засідання обласної ради.