Співробітництво у цифрах: 92 населених пункти Харківщини визначилися із вектором розвитку громад

47 населених пунктів Великобурлуччини із 18 тисячами жителів; 38 населених пунктів Близнюківщини, де мешкає понад 11 тисяч людей; 7 сільських пунктів Ізюмського району із активом у 7 тисяч громадян за останній квартал цього року зробили рішучий крок до зміни форми господарювання у своїх громадах. Загалом 36 тисяч жителів у цих трьох районах виступили за створення спільних для кількох населених пунктів комунальних підприємств, які вирішуватимуть найрізноманітніші питання: від прибирання та благоустрою територій до поліпшення дорожнього покриття.

Зважаючи, що у Харківській області 1755 населених пунктів, масштаб і залучення громад до кооперації поки що незначні. Але, переконаний президент Асоціації, голова обласної ради Сергій Чернов, це лише початок. Адже до березня 2017 року на Харківщині не було жодної угоди про співробітництво громад. Після ухвалення обласною радою стратегічного рішення активізувати цей напрям діяльності, після роз’яснення і навчання в районах, після презентації досвіду регіонів-лідерів райони Харківщини приступили до реалізації Закону України «Про співробітництво громад», який був ухвалений три роки тому.

Відтак, на сьогодні в області вже підписано 6 договорів про співробітництво; загалом же Центр розвитку громад Асоціації отримав 13 проектних пропозицій щодо співробітництва територіальних громад.

«Ми в подальшому будемо підсилювати цей вектор для підготовки і реалізації проектів співробітництва, - говорить Сергій Чернов. - Знайомлячи з можливостями, які відкриває закон про співробітництво, вищий представницький орган регіону, яким є обласна рада, має намір залучити громади до процесу реальної економії коштів. Це, в свою чергу, дасть їм можливість поліпшувати стан справ відразу у кількох населених пунктах і саме в тій сфері, яку люди вважають найпотрібнішою на певному етапі».

В Україні вже підписано понад 80 договорів про співробітництво територіальних громад, із них 80% спрямовані на покращення екологічного стану місцевості та її благоустрою. Провідні позиції посідає Полтавщина: починаючи із 2014 року, в цій області укладено 33 договори про співробітництво. Харківщина, запустивши механізм співробітництва, має намір лише пришвидчувати темпи.