13 проектних пропозицій щодо співробітництва громад Харківщини – результат успішної роз’яснювальної кампанії

Таке міркування висловив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, аналізуючи реалізацію на Харківщині Закону України «Про співробітництво територіальних громад». Сергій Чернов розповів про перші успіхи громад та можливості, які відкриває співробітництво.

«Закономірно, що будь-які законодавчі ініціативи матимуть низький коефіцієнт корисної дії без належної інформаційної підтримки та роз’яснень, - пояснює Сергій Чернов той факт, що впродовж трьох років, з моменту ухвалення закону, громади регіону не використовували для свого розвитку інструмент співробітництва. - Цьогоріч обласна рада спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування регіону провела навчальну кампанію для представників громад, обмін досвідом з Полтавщиною, яка є лідером за цим напрямом».

Результати, говорить президент Асоціації, не змусили себе довго чекати. Вже за лютий–березень цього року Ресурсний центр розвитку громад Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області отримав 13 проектних пропозицій щодо співробітництва територіальних громад.

За словами Сергія Чернова, перший досвід укладання угоди про співробітництво на Харківщині належить громадам Великобурлуччини. Результатом їх роботи стала організація співробітництва у формі реалізації спільного проекту «Тільки разом зробимо село привабливим». Проект охоплює Великобурлуцьку селищну раду та 5 сільських рад – у цілому це 28 населених пунктів, в яких проживає близько 11 тисяч мешканців. 22 березня 2017 року відбулося урочисте підписання договору про співробітництво, який вже зареєстровано в Мінрегіоні України. Проектом передбачено придбання спеціальної техніки та обладнання для впорядкування території та шляхів сполучення, що проходять через населені пункти.

«У липні, - наголошує президент Асоціації, - в Харківській області вже підписано шість договорів про співробітництво територіальних громад: у Ізюмському – 1, у Великобурлуцькому – 2 та 3 договори у Близнюківському районах».

У Близнюківському районі 14 населених пунктів, включаючи районний центр, спільно втілюватимуть проект «Поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення». У рамках договору передбачається придбання пересувного міні-асфальтного заводу для поліпшення дорожніх умов та транспортного обслуговування населення Близнюківської та Лукашівської територіальних громад.

Договір про реалізацію проекту «Спільні зусилля – процвітання громад» підписали голови чотирьох суміжних сільських рад Ізюмського району. Проект спрямований на вирішення найбільш актуальних проблем сільських громад – утримання населених пунктів у належному санітарному та екологічному стані, прибирання стихійних сміттєвих звалищ та боротьбу з амброзією, організацію системного збору твердих побутових відходів.

Сергій Чернов зауважив, що «робота з реалізації норм Закону України «Про співробітництво територіальних громад» в Харківській області продовжується. Рішенням Харківської обласної ради змінено структуру її виконавчого апарату, в складі якого створено управління, одним з основних завдань якого є сприяння процесу співробітництва громад у регіоні.

Перші успіхи у реалізації спільних проектів територіальних громад мають стати добрим прикладом для інших. Реформа місцевого самоврядування продукує нові можливості, і справа в тому, як ними скористаються громади заради власного розвитку та поліпшення добробуту своїх мешканців».