Формування об’єднаних територіальних громад у Харківській області

Зараз на Харківщині утворено 12 об’єднаних територіальних громад, в яких проведені вибори:

- Старосалтівська селищна (об’єднала Шестаківську, Молодівську, Гонтарівську, Червоноармійську, Хотімлянську сільські ради);

- Роганська селищна (об’єднала Пономаренківську сільську раду);

- Чкаловська селищна (об’єднала Коробочкинську, Іванівську, Леб’язьку, Базаліївську, Юрченківську сільські ради);

- Мереф’янська міська (об’єднала Утківську селищну раду);

- Нововодолазька селищна (об’єднала Знам’янську, Одринську, Ордівську, Сосонівську, Староводолазьку сільські ради).

- Малоданилівська селищна (об’єднала Черкасько-Лозівську сільську раду);

- Зачепилівська селищна  (об’єднала Забаринську, Леб’язьку, Миколаївську та Сомівську сільські ради);

- Золочівська селищна  (об’єднала Великорогозянську, Довжицьку, Калиновецьку, Лютівську,  Малорогозянську, Одноробівську, Одноробівську Першу, Олександрівську, Писарівську, Світличненську, Удянську та Феськівську сільські ради);

- Оскільська сільська (об’єднала Капитолівську, Комарівську та Студенокську сільські ради);

- Коломацька селищна (об’єднала Покровську, Різуненківську, Шелестівську та Шляхівську сільські ради);

- Наталинська сільська (об’єднала Кобзівську та Попівську сільські ради);

- Малинівська селищна (об’єднала Старогнилицьку сільську раду).

* * *

Проект Перспективного плану формування територій громад Харківської області був схвалений обласною радою 18 червня 2015 року, а в першій редакції План було затверджено Розпорядженням КМУ від 23 вересня 2015 р. № 991. В процесі роботи рішенням Харківської обласної ради вже були внесені зміни, які також затверджені Розпорядженням КМУ від 21 грудня 2016 р.

№ 992-р. та від 10 березня №159-р 2017 року. Перспективний план формування територій громад Харківської області на сьогодні складається із 57 об’єднаній територіальних громад.

Ще 13 центрів потенційних об’єднаних громад, (за Перспективним планом та поза його межами), що ініціювали процес об’єднання, а саме:

- Старовірівська селищна рада Нововодолазького району,

- Красноградська міська рада Красноградського району,

- Новопокровська селищна рада Чугуївського району,

- Печенізька селищна рада Печенізького району,

- Липецька селищна рада Харківського району,

- Курилівська селищна рада Куп’янського району,

- Петропавлівська селищна рада Куп’янського району,

- Ватутинська селищна рада Нововодолазького району,

- Губарівська селищна рада Богодухівського району,

- Гутянська селищна рада Богодухівського району,

- Великобурлуцька селищна рада Великобурлуцького району,

- Новомажарівська сільська рада Зачепилівського району,

- Кегичівська селищна рада Кегичівського району.

Проте, деякі із потенційно ініційованих конфігурацій громад є занадто маленькими, до 5 тис. осіб. За оцінками експертів, фахівців Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства, такі маленькі громади можуть не стати спроможними. Є великий ризик щодо їх подальшої життєдіяльності.

Харківський ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» у співпраці з Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області проводить постійну роз’яснювальну роботу, щоб попередити створення занадто малих громад, які не будуть спроможними та не зможуть забезпечити якісне виконання делегованих державою повноважень на своїх територіях.

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад