Об’єднані територіальні громади Харківської області

Зараз на Харківщині фактично утворено 12 об’єднаних територіальних громад.

У п’яти з них пройшли перші вибори та утворені виконавчі органи. Це:

- Старосалтівська селищна (об’єднала Шестаківську, Молодівську, Гонтарівську, Червоноармійську, Хотімлянську сільські ради);

- Роганська селищна (об’єднала Пономаренківську сільську раду);

Чкаловська селищна (об’єднала Коробочкинську, Іванівську, Леб’язьку, Базаліївську, Юрченківську сільські ради);

Мереф’янська міська (об’єднала Утківську селищну раду);

Нововодолазька селищна (об’єднала Знам’янську, Одринську, Ордівську, Сосонівську, Староводолазьку сільські ради).

Процес створення ОТГ активно набуває обертів. Згідно Постанови Центральної виборчої комісії № 164 від 18 серпня 2017 року перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів призначені на 29 жовтня 2017 року.

В Харківській області такі вибори відбудуться в 7 об’єднаних територіальних громад, а саме:

- в Малоданилівській (Малоданилівська селищна рада, Черкасько-Лозівська сільська рада);

- в Зачепилівській (Зачепилівська селищна рада, Забаринська сільська рада, Леб’язька сільська рада, Миколаївська сільська рада, Сомівська сільська рада);

Золочівській (Золочівська селищна рада, Великорогозянська сільська рада, Довжицька сільська рада, Калиновецька сільська рада, Лютівська сільська рада, Малорогозянська сільська рада, Одноробівська сільська рада, Одноробівська Перша сільська рада, Олександрівська сільська рада, Писарівська сільська рада, Світличненська сільська рада, Удянська сільська рада, Феськівська сільська рада);

Оскільській (Оскільська сільська рада, Капитолівська сільська рада, Комарівська сільська рада, Студенокська сільська рада);

Коломацькій (Коломацька селищна рада, Покровська сільська рада, Різуненківська сільська рада, Шелестівська сільська рада, Шляхівська сільська рада);

- Наталинській (Наталинська сільська рада, Кобзівська сільська рада, Попівська сільська рада);

Малинівській (Малинівська селищна рада, Старогнилицька сільська рада).

Не всі громади утворені у відповідності до Перспективного плану формування територій громад Харківської області, тому на черговій сесії Харківської обласної ради 31.08.2017 року планується розгляд питання про внесення відповідних змін до нього.

Нагадуємо, що проект Перспективного плану формування територій громад Харківської області був схвалений обласною радою 18 червня 2015 року, а в першій редакції План було затверджено Розпорядженням КМУ від 23 вересня 2015 р. № 991. В процесі роботи рішенням Харківської обласної ради вже були внесені зміни, які також затверджені Розпорядженням КМУ від 21 грудня 2016 р.

№ 992-р. та від 10 березня №159-р 2017 року. Перспективний план формування територій громад Харківської області на сьогодні складається із 57 об’єднаній територіальних громад.

Крім того ще 13 центрів потенційних об’єднаних громад, (за Перспективним планом та поза його межами), що ініціювали процес об’єднання, а саме:

- Старовірівська селищна рада Нововодолазького району,

Красноградська міська рада Красноградського району,

Новопокровська селищна рада Чугуївського району,

Печенізька селищна рада Печенізького району,

Липецька селищна рада Харківського району,

Курилівська селищна рада Куп’янського району,

- Петропавлівська селищна рада Куп’янського району,

Ватутинська селищна рада Нововодолазького району,

Губарівська селищна рада Богодухівського району,

Гутянська селищна рада Богодухівського району,

Великобурлуцька селищна рада Великобурлуцького району,

Новомажарівська сільська рада Зачепилівського району,

Кегичівська селищна рада Кегичівського району.

Проте, деякі із потенційно ініційованих конфігурацій громад є занадто маленькими, до 5 тис. осіб. За оцінками експертів, фахівців Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства, такі маленькі громади можуть не стати спроможними. Є великий ризик щодо їх подальшої життєдіяльності.

Харківський ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» у співпраці з Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області проводить постійну роз’яснювальну роботу, щоб попередити створення занадто малих громад, які не будуть спроможними та не зможуть забезпечити якісне виконання делегованих державою повноважень на своїх територіях.

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад