Об’єднані територіальні громади Харківської області

Зараз на Харківщині фактично утворено 10 об’єднаних територіальних  громад.

У п’яти з них пройшли перші  вибори та утворені виконавчі органи. Це:

- Старосалтівська селищна (об’єднала Шестаківську, Молодівську, Гонтарівську, Червоноармійську, Хотімлянську сільські ради);

- Роганська селищна (об’єднала Пономаренківську сільську раду);

- Чкаловська селищна (об’єднала Коробочкинську, Іванівську, Леб’язьку, Базаліївську, Юрченківську сільські ради);

- Мереф’янська міська  (об’єднала Утківську селищну раду);

- Нововодолазька селищна (об’єднала Знам’янську, Одринську, Ордівську, Сосонівську, Староводолазьку сільські ради).

Шоста об’єднана громада   - Зачепилівська селищна (Бердянська, Забаринська, Леб’язька, Малоорчицька, Миколаївська, Новомажарівська, Сомівська та Чернещинська сільські ради) чекає на постанову ЦВК щодо призначення перших виборів.

Станом на 1 серпня 2017 року отримали позитивні висновки ХОДА та прийняли остаточні рішення щодо об’єднання  ще чотири об’єднані  громади

- Малоданилівська селищна об’єднана громада Дергачівського району;

- Малинівська селищна об’єднана громада Чугуївського району;

- Коломацька селищна об’єднана громада Коломацького району;

- Оскільська сільська об’єднана громада Ізюмського району;

Відносно цих громад Харківська обласна державна адміністрація  направила звернення до ЦВК щодо призначення перших виборів депутатів сільських, селищних рад та відповідних голів. Призначення перших виборів у даних громадах  чекаємо орієнтовно  на жовтень 2017 року.

На черговій сесії Харківської обласної ради 31.08.2017 року планується розгляд питання про внесення відповідних змін до Перспективного плану формування територій громад Харківської області.

Нагадуємо, що проект Перспективного плану формування територій громад  Харківської області був схвалений обласною радою 18 червня 2015 року, а в першій редакції План було затверджено Розпорядженням КМУ від 23 вересня 2015 р. № 991.  В процесі роботи рішенням Харківської обласної ради вже були  внесені  зміни, які також затверджені Розпорядженням КМУ від 21 грудня 2016 р.

№ 992-р. та від 10 березня №159-р 2017 року.  Перспективний план формування територій громад Харківської області  на сьогодні складається із 57 об’єднаній територіальних громад.

Всього на даний час в Харківській області створено 10 об’єднаних територіальних  громад, що складає 20% від запланованої кількості відповідно до Перспективного плану.

Вони об’єднали 41 місцеву раду або 9 % від загальної кількості місцевих рад та 125 тис. осіб ( 9,3 %) сільського населення області.

Процес створення  ОТГ активно набуває обертів. За інформацією Харківської обласної державної адміністрації Наталинська сільська об’єднана громада  Красноградського районута Золочівська селищна об’єднана громада Золочівського району подали документи до  Харківської обласної державної адміністрації для отримання висновку про відповідність проектів рішень місцевих рад Конституції та законодавству України.

Крім того ще  13 центрів  потенційних об’єднаних громад,  (за Перспективним планом та поза його межами), що ініціювали процес об’єднання, а саме:

- Старовірівська селищна рада Нововодолазького району,

- Красноградська міська рада Красноградського району,

- Новопокровська селищна рада Чугуївського району,

- Печенізька селищна рада Печенізького району,

- Липецька селищна рада Харківського району,

- Курилівська селищна рада Куп’янського району,

- Петропавлівська селищна рада Куп’янського району,

- Ватутинська селищна рада Нововодолазького району,

- Губарівська селищна рада Богодухівського району,

- Гутянська селищна рада Богодухівського району,

- Великобурлуцька селищна рада Великобурлуцького району,

- Новомажарівська сільська рада Зачепилівського району

- Кегичівська селищна рада Кегичівського району.

Проте, деякі  із потенційно ініційованих конфігурацій громад є занадто маленькими, до 5 тис. осіб. За оцінками експертів, фахівців Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства, такі маленькі громади  можуть не стати спроможними. Є великий ризик щодо їх подальшої життєдіяльності.

Харківський ВП «Центр розвитку місцевого самоврядування» у співпраці з Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області проводить постійну  роз’яснювальну роботу, щоб попередити створення занадто малих  громад, які не будуть спроможними та не зможуть забезпечити  якісне виконання делегованих державою повноважень на своїх територіях.

У складі Асоціації об’єдналися 458 рад різного рівня, що складає 97,9% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 5 об’єднаних територіальних громад