Громади Харківщини мають використовувати усі п’ять форм співробітництва громад

Йдеться про можливість втілювати спільний проект, делегувати повноваження, здійснювати спільне фінансування, створювати інфраструктурні об’єкти чи органи управління в межах закону «Про співробітництво територіальних громад». На цьому наголосив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час семінару з головами сільських та селищних рад  і активом територіальних громад Шевченківського району.

Під час семінару розглядалися новації у земельному законодавстві України, зміни у Бюджетному та Податковому кодексах. Наголошувалося. Що співробітництво територіальних громад  - це дієвий інструмент для консолідованого вирішення проблем громад.

Начальник управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків обласної ради, радник президента Асоціації Олена Кулик розповіла учасникам семінару про найкращі приклади співробітництва громад на Полтавщині, де представники місцевого самоврядування Харківщини побували з метою обміну досвіду. Зокрема вона звернула увагу соціально значимий проект співробітництва громад, до якого долучилися всі ради Полтавського району: спільними зусиллями вони реконструювали, оснастили та експлуатують трудовий архів.

Координатор Центру розвитку громад Асоціації з фінансових питань Галина Пронькіна повідомила щодо додаткових фінансів, які отримала область у зв’язку з фінансовою децентралізацією.

«У 2015 році місцеві бюджети збільшились на 50% у зрівнянні з 2014 роком, а у 2016 році на 50% порівнюючи з 2015. Така ситуація спостерігається по всій Україні», - сказала Галина Пронькіна та закликала громади Шевченківщини бути активнішими у конкурсі міні-проектів «Разом в майбутнє». За  її словами, впродовж п’яти років район подав на конкурс 54 проекти, 17 з яких було визнано переможцями. Таким чином, було залучено близько мільйона гривень на вирішення проблем громад.