Сергій Чернов: Необхідно розробити і затвердити Концепцію підготовки кадрів для місцевого самоврядування

На цьому наголосив президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов під час зустрічі з Генеральним консулом ФРН Вольфгангом Мьоссінгером.

Основна тема спілкування стосувалася різноманітних аспектів забезпечення місцевого самоврядування компетентними фахівцями.

Сьогодні, за словами Сергія Чернова, в Україні робиться акцент на підготовці чиновників для виконавчої влади, його потрібно перенести у місцеве самоврядування:

«Слід сконцентрувати експертів, ресурси, методичну допомогу у місцевому самоврядуванні. Має бути неперервна система навчання фахівців. Вважаю, доцільно розпочати цю роботу на базі центрів перепідготовки кадрів, які є в кожному регіоні.

Для забезпечення сталості процесу необхідно розробити Концепцію підготовки кадрів для місцевого самоврядування. На прикладі Концепції децентралізації влади, яка у 2014 році була схвалена Урядом,  ми переконалися в ефективності цього шляху: відразу стає зрозуміло, хто відповідає за той чи інший напрям роботи, які механізми будуть використовуватись і до якої мети ми йдемо».

У контексті порушених питань Сергій Чернов розповів генеральному консулу про результати  нещодавньої зустрічі із програмним директором U-LEAD Бастіаном Файгелем:

«U-LEAD працює за двома програмними компонентами: перший, за реалізацію якого відповідає  GIZ, стосується передусім координації та посилення спроможностей на вертикальному і горизонтальному рівнях на всій території України; другий, який реалізує  SIDA, передбачає створення ефективних центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП).

З паном Файгелем ми солідарні у важливості підготовки кадрів в рамках першого компоненту і відкритті ЦНАПів передусім в сільській місцевості в межах другого компоненту».

Президент Асоціації також висловив міркування, що в Україні має бути відкритий реєстр людей, які фахово займаються підготовкою спеціалістів для місцевого самоврядування. Він також наголосив, що знання, які вони передають управлінцям, мають бути максимально  прикладними і модернізованими. Тому необхідні експерти з передовим міжнародним досвідом для осучаснення знань вітчизняних викладачів сфери місцевого самоврядування.

Пан Генеральний консул погодився всіляко сприяти у розгортанні системи підготовки кадрів для ОМС.