Особливості формування територіальних громад області в умовах децентралізації

У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» («ПУЛЬС») у Будинку рад сьогодні відбулася фахова майстерня для представників обласної та районних рад. Проект впроваджується Українською асоціацією районних та обласних рад та Асоціацією міст України, за фінансової підтримки USAID. Із вступним словом до учасників заходу виступив президент Асоціації голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Участь у заході взяв також перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов.

Як зазначив Сергій Чернов, за 2016 рік, в рамках проекту «ПУЛЬС», Асоціацією міст України у партнерстві з Українською асоціацією районних та обласних рад проведено 33 одноденні фахові майстерні. У яких взяли участь понад 600 депутатів, керівників та посадовців органів місцевого самоврядування. Також  протягом цього року передбачається провести  близько 30 фахових майстерень з тематики актуальної  для конкретної області.

«Розпочата три роки тому реформа місцевого самоврядування, децентралізація не стоїть на місці – наповнення бюджету на місцях зростає. Наприклад, цьогорічний бюджет Харкова у два рази більше ніж був три роки тому і складає понад 18 мільярдів гривень. Тож найголовніше зараз – навчитися ефективно використовувати кошти та можливості, що відкриває перед нами реформа. Пропоную районним радам спланувати на місцях податкові надходження для того, щоб потім була можливість вдосконалювати процес наповнення місцевих бюджетів», - сказав Сергій Чернов.

На майстерні також обговорювалось нормативно-правове забезпечення реформи, стан та перспективи об’єднання громад області. Модерували дискусію начальник відділу з питань адміністративно-територіального устрою Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Микола Рубчак та координатор проекту «ПУЛЬС» Олександр Даниленко.