На Близнюківщині укладено перший договір про співробітництво територіальних громад

На минулому тижні, представляючи інтереси територіальних  громад, заручившись підтримкою депутатського корпусу, Софіївський сільський голова Наталія Матвієнко, Квітневий сільський голова Людмила Голуб та Олексіївський сільський голова Олена Кірієнко підписали Договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проекту «Створення комплексної системи благоустрою населених пунктів в Близнюківському районі Харківської області».

Відтепер, завдяки реалізації даного проекту, для 2,5 тис. жителів сімнадцяти населених пунктів трьох сільських рад, буде вирішуватися питання утримання населених пунктів у належному санітарному стані, що було проблематично у зв'язку з відсутністю спеціальної техніки.

З метою вдосконалення та розвитку місцевих ініціатив з питань охорони та благоустрою довкілля на території громад, підвищення рівня безпосередньої участі населення у розв’язанні проблем охорони довкілля, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ на територіях населених пунктів та їх околицях, обкошування узбіч доріг, утримання доріг місцевого значення в зимовий період, заохочення громади до проведення робіт з благоустрою, озеленення й утримання у належному стані дворів, вулиць, кладовищ, парків, стадіонів, дитячих майданчиків, в рамках договору про співробітництво громад передбачається придбання спеціальної техніки та обладнання (двох тракторів ЮМЗ в комплекті з причепами та лопатами-відвалами для розчищення доріг від снігу; косарки роторної та косарки-кущоріза, подрібнювача деревини, а також екскаватора – погрузчика та автомобіля ГАЗ 3221 для здійснення підвозу робітників).

Для цього планується акумулювати понад 300 тис. грн. з бюджетів місцевих рад. Загальний бюджет проекту складе 2,5 млн.грн.

Наразі триває підготовка проекту для участі в конкурсному відборі проектів та програм регіонального розвитку, з метою залучення додатково 2,175 млн. грн. з Державного фонду регіонального розвитку.

В рамках співробітництва територіальних громад Софіївської, Квітневої та Олексіївської сільських рад, в подальшому планується створення спільного комунального підприємства, яке і буде здійснювати роботи з благоустрою територій населених пунктів цих сільських рад.

На сьогодні у Асоціації об’єдналися 456 рад різного рівня (з 474), що складає 96 % від загальної кількості рад регіону:
-    Харківська обласна рада;
-    27 районних рад;