У селі Нескучне Харківського району у історико-культурному центрі пам’яті родини Бенуа-Лансере-Серебрякових відкрито виставку

У заході взяли участь перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Сергій Клименко, керівництво Харківського району.

Ідея відкриття виставки у історико-культурному центрі родини Бенуа-Лансере-Серебрякових належить Веселівському сільському голові Олексію Слабченко.  За кошти місцевого бюджету реконструйовано приміщення колишнього сільського клубу, там розміщені роботи видатної художниці Зінаїди Серебрякової,  старовинні предмети побуту, що відповідають духу епохи початку минулого сторіччя.

Художники та фотохудожники, які цікавляться творчим доробком Серебрякової, можуть  завітати до центру, працювати тут, брати участь у пленерах,  черпати натхнення у багатій барвами природі, яка свого часу спонукала Зінаїду Євгенівну до написання багатьох творів живопису.

Микола Тітов і Сергій Клименко передали центру енциклопедію Харківщини, у якій є стаття про Зінаїду Серебрікову. А також книгу-альбом «Нескучне: зустріч через століття»,  що був виданий Асоціацією на присвяту творчості представників славетних художніх династій Лансере, Бенуа, Серебрякових,  життя і діяльність яких були пов’язані з селом Нескучним Харківського району.

Микола Тітов запросив громаду району долучитися до підготовки нового, доповненого видання книги-альбому про Нескучне, який розширить можливості  створення привабливого туристичного іміджу Харківщини та дасть передумови для включення Нескучного у туристичні маршрути України.

Перший віце-президент Асоціації  також закликав жителів села брати участь в обласному конкурсі міні-проектів «Разом у майбутнє». На прикладі музею Іллі Мечникову у Дворічанському районі Микола Тітов розповів,  як у Нескучному можуть підійти до відродження культурної спадщини Харківщини.

Перший крок у цьому напрямі вже було зроблено: громада цьогоріч підготувала на обласний конкурс проект з реконструкції криниці, яка була у маєтку династії художників. На цьому, переконує Микола Тітов, зупинятися не можна, адже в Нескучного великий невикористаний потенціал.

Зінаїда Євгенівна Серебрякова (дівоче прізвище Лансере) — видатна художниця, учасниця об'єднання «Світ мистецтва», одна з перших жінок, що увійшли в історію світового живопису ХХ сторіччя. Учениця відомого портретиста Осипа Браза. Зінаїда Серебрякова народилася 28 листопада 1884 року в родовому маєтку «Нескучне», під Харковом. Її батько Євген Лансере був відомим скульптором. Мати походила з сім'ї Бенуа, і в молодості була художником-графіком. Брати Зінаїди Лансере Микола, — талановитий архітектор, інший, Євген, зіграв важливу роль в історії монументального живопису і графіки.

Дитинство і юність художниці пройшли в Петербурзі в будинку діда, архітектора Н. Л. Бенуа і в маєтку «Нескучне». Широку популярність приніс Серебряковій автопортрет «За туалетом», вперше показаний на великій виставці, організованій «Світом мистецтва» в 1910 році.