На Харківщині йде робота щодо підготовки до укладання договорів про співробітництво територіальних громад

Круглий стіл з питання процедури практики укладання договорів про співробітництво територіальних громад та вимог до написання проектів відбувся сьогодні у Будинку рад за участі віце-президента Асоціації  Людмили Немикіної, радників Президента Асоціації Олени Кулик та Галини Пронькіної та представників Первомайського, Великобурлуцького, Зміївського, Старосалтівського, Зачепилівського, Печенізького, Близнюківського, Кегичівського та Ізюмського районів, які планують скористатися механізмом співробітництва громад.

Людмила Немикіна розповіла учасникам круглого столу про закордонні та вітчизняні приклади співробітництва громад та заохотила громади до співпраці: «На сьогодні до Центру розвитку громад подано 13 проектів у рамках Закону України «Про співробітництво громад»,  які ми будемо всіляко допомагати втілювати в життя».

У свою чергу, Олена Кулик розповіла про вимоги та критерії написання проектів, Галина Пронькіна нагадала про існуючі форми співробітництва громад, а саме:

- делегування одному із суб’єктів співробітництва іншими суб’єктами співробітництва виконання одного чи кількох завдань з передачею йому відповідних ресурсів;

- реалізація спільних проектів, що передбачає координацію діяльності суб’єктів співробітництва та акумулювання ними на визначений період ресурсів з метою спільного здійснення відповідних заходів;

- спільне фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної форми власності - інфраструктурних об’єктів;

- утворення суб’єктами співробітництва спільних комунальних підприємств, установ та організацій - спільних інфраструктурних об’єктів;

- утворення суб’єктами співробітництва спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень.

Своїм досвідом з учасниками круглого столу поділились представники Великобурлуцької громади: 21 березня цього року Підсереднянська, Гнилицька Перша, Катеринівська, Григорівська, Хатнянська сільські ради підписали перший в Харківській області Договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проекту «Тільки разом зробимо село привабливим».  Ним передбачається придбання спеціальної техніки, необхідної для проведення робіт з благоустрою та утримання населених пунктів в належному санітарному стані.