Громадськість Харківщини вшановує сьогодні пам’ять Євгенія Кушнарьова

Рівно п’ять років тому, коли перестало битися серце Євгенія Кушнарьова, Харківський регіон зазнав непоправної втрати: не стало яскравого політичного діяча, який завжди і попри все відстоював інтереси Харківщини. Сьогодні громадськість вшановує пам’ять Почесного громадянина Харківської області Євгенія Кушнарьова.

Покласти квіти до могили Євгенія Петровича прийшли голова Харківської обласної ради, президент Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов, його заступники Олена Олешко і Людмила Давидова, перший віце-президент Асоціації Микола Тітов, заступники голови облдержадміністрації, депутати обласної ради, заступники Харківського міського голови, керівники підприємств і вузів, представники органів місцевого самоврядування, жителі Харківщини.

Архієпископ Ізюмський Онуфрій відслужив поминальний молебен.

* * *

Глава держави написав листа рідним Євгенія Петровича, його соратникам і друзям.

«П’ять років тому пішов від нас Євгеній Петрович Кушнарьов, - йдеться в листі Президента України Віктора Януковича. - Я думаю про те, що бувають у житті миттєвості, які дають відбиток на всі наступні події. Що не було б далі – усе буде позначене печаттю події, яка була невідворотною. Втрата нашого Товариша, Друга, Соратника – це саме та подія, трагічний відгомін якої ми відчуваємо і будемо відчувати, скільки б часу не минуло», - говориться в листі Президента.

«Сімнадцяте січня – дата, яка для нас усіх, людей об’єднаних в одну команду, об’єднаних одними принципами і одними моральними вартостями завжди буде днем пам’яті Євгенія Кушнарьова.

Згадаймо сьогодні Євгенія Петровича і помолімося за його душу, щоб Господь послав нашому Другові вічний спокій і вічну пам’ять», - написав Президент України в день п’ятих роковин з дня смерті Євгенія Кушнарьова.

* * *

«П'ять років з дня смерті Євгенія Петровича пройшли, як одна мить. Він пішов з життя на зльоті своєї кар'єри. Сьогодні йому було б усього 60 років. Мабуть, тільки через великий проміжок часу можна по-справжньому зрозуміти цінність кожного, хто йде від нас, у тому числі, і Євгенія Петровича, а також осмислити його роль у розвитку регіону і держави», - ділився спогадами про Євгенія Кушнарьова голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

«Я щаслива людина. У мене була можливість протягом шести років дуже тісно працювати з Євгенієм Петровичем. Не побоюся сказати, в останні роки - не тільки працювати, але й дружити з ним. Він належав до тих людей, які згорали на роботі. Був людиною, яка повністю реалізувала себе, мала можливість ділитися своїм досвідом, знаннями, мудрістю. Це політик і державний управлінець, що володів рідкісним даром передбачення, прогнозування. При тому, що Євгеній Петрович завжди мав свою точку зору, він був компромісним, знаходив спільну мову, як з колегами, так і з опонентами.

Про нього багато написано і сказано. Впевнений, буде сказано ще більше. Головне, щоб харків'яни пам'ятали про добрі справи Євгенія Кушнарьова, яких було чимало», - сказав соратник  і друг Євгенія Кушнарьова Сергій Чернов.

* * *

Євгеній Петрович Кушнарьов (29 січня 1951 року – 17 січня 2007 року).

Після закінчення у 1973 р. Харківського інженерно-будівельного інституту, працював на Харківському заводі залізобетонних конструкцій.

Партійну роботу розпочав у 1981 р. у Компартії України. У 1989 році став одним із засновників демократичної платформи Комуністичної партії України в Харкові.

У 1990 році за результатами перших в історії незалежної України демократичних виборів був обраний до міської ради, яку і очолив. У 1994 р. вперше харків'яни безпосередньо самі обрали Є.П.Кушнарьова мером.

У 1990 році став народним депутатом України першого скликання, брав активну участь у розробці Конституції і Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні».

З 1994 року по 1997 рік – Президент Асоціації міст України.

З грудня 1996 року до листопада 1998 року очолював Адміністрацію Президента України. Перебуваючи на цій посаді, був головою Комісії з державних нагород України, заступником голови Державної комісії з проведення в Україні адміністративної реформи, членом Ради національної безпеки і оборони України.

Заснований Є.П.Кушнарьовим у1994 році Харківський Фонд підтримки молодих обдарувань вже більше 15 років допомагає юним талантам знайти свій шлях у житті.

У 1995 році очолив Народно-демократичне об'єднання "Нова Україна", а в 1996 році став одним із засновників Народно-демократичної партії (заступником, а з часом - першим заступником керівника партії).

До рідного Харкова повернувся у жовтні 2000 року губернатором Харківської області. На цій посаді успішно працював чотири роки – до грудня 2004 р., втілюючи у життя гасло "Відродимо велич Харківщини!"

З 2001 року по 2006 рік – депутат Харківської обласної ради, а з грудня 2004 р. до лютого 2005 р. - її голова.

Центральна виборча комісія 5 травня 2006 р. зареєструвала Є.П.Кушнарьова депутатом, обраним до Верховної Ради на виборах 26 березня.

Державні нагороди: орден Ярослава Мудрого V, IV, III ступенів, церковний орден Св. Володимира ІІ і I ступенів, орден Нестора Літописця І ступеня, французький орден Почесного Легіону, ордена і медалі інших іноземних держав.

Автор книг «Сто кроків Харківською землею», «Кінь рудий. Записки контрреволюціонера».

Кандидат економічних наук.

Джерело