Обласна рада працює над розробкою кодексів поведінки депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування

Харківська обласна рада долучилась до реалізації компоненту «Оцінювання стандартів публічної етики» Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні».

Цьогоріч у проекті беруть участь 4 обласні та 6 міських рад:
- Харківська, Донецька, Чернігівська, Тернопільська обласні ради;
- Вінницька, Житомирська, Славутицька, Тростянецька, Українська, Павлоградська міські ради.

Мета: Вдосконалення механізму боротьби з корупцією та підвищення стандартів публічної етики в органах місцевої влади через запровадження Програми стандартів публічної етики, орієнтованої на довгостроковий вплив.

Першим кроком реалізації проекту, відповідно до вимог Ради Європи, є самооцінка дотримання в обласній раді норм та стандартів публічної етики. До робочої групи, яка працюватиме над оціночною карткою, розробленою експертами Ради Європи, за ініціативою голови обласної ради Сергія Чернова увійшли як депутати та посадові особи обласної ради, так і представники громадських організацій, профільних вузів та засобів масової інформації.

Кінцевим результатом має стати розробка та ухвалення Кодексів поведінки депутатів та посадових осіб місцевого самоврядування, а також створення моніторингових комітетів з етики.

Довідка:
У 2007-2008 рр. Рада Європи (Центр експертиз), у партнерстві з українським Клубом мерів, реалізувала в Україні комплексну програму розбудови потенціалу місцевого самоврядування. Таку саму програму, з деякою адаптацією до місцевих умов, було також реалізовано в Іспанії, Молдові та Румунії. Основою цієї програми став оригінальний інструментарій для оцінювання стандартів публічної етики в органах місцевої влади, розроблений Центром експертиз на основі роботи, проведеної Європейським комітетом з питань місцевої та регіональної демократії.
Програма включала:
- підготовку проекту Українського національного посібника зі стандартів публічної етики на місцевому рівні, що базується на національній практиці та подібному Європейському посібнику, схваленому на конференції вищого рівня у 2004 році. Національний посібник був побудований на тематично структурованому переліку ініціатив і досягнень органів центральної та місцевої влади і посадових осіб органів місцевої влади (обраних і призначених), а також містив пропозиції для цих стейкхолдерів;
- розробку Національної оціночної картки щодо публічної етики на місцевому рівні на основі Європейської оціночної картки та проекту Національного посібника;
- проведення самооцінки п’ятьма пілотними муніципалітетами та підготовку Національної референтної моделі (Оціночна картка плюс середні бали);
- підготовку моделі Кодексу поведінки для посадових осіб органів місцевої влади в Україні;
- підготовку Положень про комітети з питань етики, які мають бути створені органами місцевої влади.

Джерело