Співчуття

Сьогодні, у день свого 80-ти річчя, пішов з життя видатний спортсмен, Почесний громадянин Харківської області, Почесний громадянин міста Харкова, заслужений майстер спорту СРСР, дворазовий чемпіон Європи і світу, дворазовий Олімпійській чемпіон з волейболу - Юрій Михайлович Поярков.

Асоціація та Рада Почесних громадян Харківської області висловлює свої щирі співчуття рідним та близьким.

Юрій Михайлович залишиться в наших серцях, як щира, чесна, принципова, людина, яка до останніх днів брала активну участь в громадському житті рідного краю. Це невиправна втрата для всієї Харківської області та кожного з нас. Разом із родиною Юрія Михайловича, всіма, кому пощастило працювати та спілкуватися з цією легендарною особистістю, ми гостро відчуваємо біль втрати і завжди будемо берегти світлі спогади про нього.

Юрій Михайлович Поярков народився 10 лютого 1937 року в м. Харкові.

У 1963 році закінчив Харківський державний педагогічний інститут ім. Г.С. Сковороди. У 22 роки дебютував у складі збірної команди СРСР по волейболу.

Заслужений майстер спорту СРСР (1968).

Чемпіон ХVIII Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1964, Токіо).

Чемпіон ХIХ Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1968, Мехіко).

Бронзовий призер ХХ Олімпійських ігор у складі збірної команди СРСР по волейболу (1972, Мюнхен).

Чемпіон Світу у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1960 (Бразилія), 1962 (Москва).

Бронзовий призер Чемпіонату світу 1966 (Чехословакія).

Чемпіон Європи у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1963 (Румунія), 1967 (Туреччина).

Бронзовий призер Чемпіонату Європи 1971 (Італія).

Чемпіон Кубка Світу у складі збірної команди СРСР по волейболу: 1965 (Польща), бронзовий призер 1969 (ГДР).

Чемпіон СРСР по волейболу у складі команди "Буревісник" - 1959 р. (Москва).

Нагороджений двома орденами "Знак Пошани" (1965, 1969), орденом "За заслуги" II ступеня (2007).

Професор, завідувач кафедрою спортивних ігор Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, член виконкому федерації волейболу України, президент тенісного клубу "Унікорт".

Легендарний харків'янин по праву зайняв особливе місце в історії світового волейболу. Залишаючись вірним харківському "Буревісникові", "людина-катапульта" стала найтитулованішим волейболістом планети. Ім'я прославленого спортсмена занесене до Книгу рекордів Гіннесу.