У літературному конкурсі ім. О.С. Масельського щороку збільшується кількість молодих учасників

В інтерв’ю журналістам голова Харківської обласної ради, президент Асоціації - Сергій Чернов розповів про ювілейний, Х обласний літературний конкур ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір.

Сергій Чернов зазначив: «Цьогоріч конкурс буде проведений нами вдесяте. За цей час він пройшов ґрунтовний шлях розвитку. Так, наприклад, кількість номінацій повсякчас збільшується. На Х конкурсі ім. О.С. Масельського роботи учасників будуть оцінюватися за шести номінаціями: «Проза», «Поезія», «Публіцистика», «Драматургія», «Майстер слова», «Учнівська молодь».

За період існування конкурсу його учасниками стали понад тисячу шістсот талановитих мешканців Харківщини. Серед них як аматори, так і знані в області літератори, журналісти, поети, драматурги. Останнім часом ми все більше приділяємо увагу молоді. Тож одна з номінацій присвячена творам школярів та студентів, аби якомога раніше помітити таланти та допомогти їм заявити про себе. Окрім того, це створює комфортні умови для тих, хто вперше бере участь у подібних конкурсах, адже номінаціями відмежовано досвідчених авторів, що зробить змагання більш чесними. Це сприяло зростанню відсотка молодих учасників віком до 35-ти років. Прогнозується, що цього року їх буде половина.

Згідно з положенням, затвердженим на сесії обласної ради, одним зі стимулів, спрямованих на залучення нових авторів до участі в конкурсі, є друк за кошти обласної ради кращих робіт, які були представлені на літературному конкурсі. Так, виходять збірки творів, які направляють до бібліотек області.

Минулого року конкурсом запроваджений тематичний диплом «Дзвони Чорнобиля», який присуджується за твір, присвячений трагедії на Чорнобильській АЕС. До конкурсного комітету одразу ж надійшла велика кількість відповідних робіт, що свідчить про небайдужість людей до історії, їх бажання увіковічити подвиг тих, хто брав участь у ліквідації наслідків катастрофи».

«Оскільки цього року ювілейний Конкурс співпадає із 25-ти річчям Незалежності Україні, можна впевнено сказати, що чимало робіт стосуватимуться цієї теми», - підсумував Сергій Чернов.

Він також наголосив на тому, що 7 грудня, до Дня місцевого самоврядування, дня народження Олександра Масельського обласною радою будуть підведені підсумки конкурсу, проведений святковий захід із врученням премій та цінних подарунків.

Слід зазначити, що до 31 жовтня оргкомітет приймає роботи та віддає їх на опрацювання незалежною експертною комісією, до складу якої входять філологи, фахівці у сфері мови і літератури, літературні критики та представники видавництв. Потім твори отримує журі, яке виносить власні висновки щодо кожної отриманої роботи, визначає 10 найкращих робіт у кожній номінації. За рейтинговою системою комісія в кожній номінації обирає по 10 кращих творів, які потім оцінюються авторитетним фаховим журі, що визначатиме переможців та дипломантів конкурсу.

Переможці конкурсу отримують винагороду у номінаціях: «Проза», «Поезія», «Публіцистика», «Драматургія». Розмір премії за І місце складає 5 тис.грн, за ІІ місце – 3 тис.грн, за ІІІ місце – 2 тис.грн. Переможці в номінаціях «Учнівська молодь» та «Майстер слова» нагороджуються цінними подарунками.

Незалежно від номінації, журі має право відзначити окремим дипломом учасників, чиї твори підійшли для таких тем:

• «Відкриття року» - нагороджується найкращий молодий конкурсант за твір, який ще не був опублікований;
  • «Визнання» - за видатний вклад у розвиток мистецтва й багаторічну плідну та сумлінну працю;
  • «Постать» - за кращий твір, присвячений видатній особистості Харківщини: культурному, науковому діячу, політику, іншій видатній особистості;
  • «Назустріч людям» - за твір, присвячений безпосередньо життю та діяльності О.С. Масельського;
  • «Дзвони Чорнобиля» - за твір, присвячений трагедії на Чорнобильській АЕС.

Основними завданнями конкурсу є, зокрема, створення сприятливого середовища для соціалізації творчої особистості, сприяння розвитку літературного процесу на Харківщині.

Обласний конкурс "Разом в майбутнє"

Нормативні документи конкурсу міні-проектів "Разом в майбутнє":

1. Рішення Харківської обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VI «Про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад, затвердження Положення про нього та про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року № 1805-V (зі змінами)».
  2. Розпорядження голови обласної ради від 26 грудня 2017 року № 200 «Про утворення Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердження його персонального складу та визнання деяких розпоряджень голови обласної ради такими, що втратили чинність».

3. Рішення Харківської обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє"».
  4. Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» (Додаток до рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ).

Подати заявку на участь у конкурсі (онлайн)