В Україні презентовано єдину геоінформаційну систему здійснення моніторингу та оцінювання розвитку регіонів та територіальних громад

Голова Харківської обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь в обговоренні тестової версії, яке відбулось під головуванням Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, за участі голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, заступника голови представництва ЄС Ремі Дюфло, голови Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Аллана Паг Крістенсена, «Одним із ключових принципів відновлення наших регіонів та громад має стати прийняття управлінських рішень на основі ефективних даних. Мова йде про дані щодо соціально-економічної активності громад. Сподіваюсь, що ГІС зможе в простому форматі надавати ці дані, візуалізувати їх та порівнювати. В основу ГІС регіонального розвитку вже закладені європейські практики збору показників соціально-економічного розвитку для формування регіональної політики, оновлені індикатори системи будуть зіставлені з показниками систем країн Європи, що дозволить Україні отримати доступ до найкращих політик і програм фінансування ЄС», – сказав Олександр Курбаков.
Тетяна Єгорова-Луценко подякувала організаторам за можливість брати участь у надважливому для кожного регіону заходу, який сприятиме їх всебічному розвитку та відновленню.
«Позитивно ставимось до того, що обласні та районні ради матимуть візуалізовані географічні дані та зможуть аналізувати їх при прийнятті рішень щодо розвитку регіонів. Сподіваємось, вона буде охоплювати не лише дані про інфраструктуру, демографію, екологію, економіку тощо, але і дозволить прогнозувати перспективи розвитку регіонів на основі цих даних», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.
Як зазначив радник Президента УАРОР Олег Тимощук, функціонування єдиної геоінформаційної системи дозволить оперативно розв'язувати задачі воєнного часу, задачі відновлення на найближчі роки та модернізацію країни в майбутньому.
«Важливо, що фінансове забезпечення заходів з впровадження геоінформаційної системи регіонального розвитку здійснюється за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги, що не навантажуватиме і так обтяжені місцеві бюджети», - відзначив Олег Тимощук.
За словами голови Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні Аллана Паг Крістенсен цифрові інструменти найкращий спосіб для того, щоб запобігати корупції, вони забезпечують прозорість, підзвітність, надають доступ до інформації для громадянського суспільства.
«Особливі характеристики інструменту ГІС полягають в тому, що це цифрова карта, яку легко читати та розуміти, це робить її надзвичайно корисною для користування звичайних українців. Система матиме дані з регіонів, муніципалітетів, пізніше і на рівні громад про соціально-економічний розвиток, демографічні показники тощо. План полягає в тому, щоб поєднати її з екосистемою ДРІМ для того, щоб вона не тільки охоплювала дані соціально-економічного розвитку на регіональному рівні, а й також враховувала ті об'єкти, які необхідно відновлювати», – зазначив Аллан Паг Крістенсен.
Під час заходу розкрито низку питань щодо розвитку та функціонування Геоінформаційної системи у регіонах країни та продемонстровано тестову версію ГІС регіонального розвитку, а також підписано Меморандум про співпрацю між Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI) фаза III та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.
Довідково:
У травні 2023 року Уряд затвердив правила роботи Геоінформаційної системи регіонального розвитку. Мета ГІС – забезпечення органів влади актуальними даними для підготовки та прийняття управлінських рішень щодо відновлення та розвитку громад і регіонів, а також моніторингу та оцінювання їх виконання. Система дозволить оперативно оцінювати соціальну та економічну ситуацію в кожній громаді, визначати типові проблеми та оцінювати ефективність витрачання публічних коштів на реалізацію місцевих і регіональних планів відновлення. Також ГІС допоможе управляти впровадженням державної стратегії регіонального розвитку, а також стратегіями регіонів та громад України.
Завданнями геоінформаційної системи регіонального розвитку є:
– інтеграція зовнішніх інформаційних ресурсів, включаючи статистичну, адміністративну інформацію та геопросторові дані у сфері розвитку регіонів і територіальних громад;
– формування і ведення сховища даних і тематичних баз даних соціально-економічних і бюджетно-фінансових показників, установлених для цілей державної регіональної політики;
– моделювання та аналіз соціально-економічного стану об’єктів державної регіональної політики, визначених законодавством, прогнозування соціально-економічного розвитку регіонів і територіальних громад;
– підготовка пропозицій щодо напрямів і способів коригування документів стратегічного планування та реалізації державної регіональної політики;
– автоматизація взаємодії авторизованих та зовнішніх користувачів та забезпечення доступу до відкритих даних у сфері розвитку регіонів і територіальних громад.
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...