«Разом у майбутне»: балаклійці діють!

Про обласний конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє» ветерани міста Балаклія дізналися від міського голови Івана Столбового. Іван Михайлович нерідко приходить на зібрання членів ветеранської організації: поговорити про насущні проблеми, порадитися, прийняти спільні рішення. А в той раз він розповів ветеранам про щорічний конкурс, якій проводить Харківська обласна рада.

— Ось вам можливість зробити добру справу для рідного міста, для його краси, чистоти, благоустрою! — приблизно з таких слів почав ту розмову Іван Михайлович.

Ветерани пожвавилися, почали розпитувати міського голову: які проекти можна подавати, як правильно їх оформляти, які можливості це дасть Балаклії?

— Іван Михайлович все нам детально розтлумачив і пообіцяв допомогу з боку молодих фахівців місцевої ради — оформити наші ідеї, зробити необхідні розрахунки, викласти міні-проекти на папері, — розповідає Людмила Германівна Яковлєва, в минулому вчитель, нині голова ветеранської організації міста Балаклія.

Довго блукати по місту в пошуках ідей не довелося. Всім добре було відомо, де ямки на тротуарах, де лавок для відпочинку не вистачає, або світла в під'їзді, а також в яких дитячих установах віконні рами треба поміняти. Коштів у міському бюджеті на все не вистачає!

Ось і вирішили не розмінюватися на дрібниці, а подати на конкурс «Разом в майбутнє» якомога більше міні-проектів. Відразу ж почали збиратися ініціативні громадяни — працівники дитячих садків і шкіл, жителі багатоквартирних будинків, просто небайдужі люди. Всім хотілося якомога швидше і якомога більше добрих справ зробити для свого міста!

У квітні цього року з нетерпінням чекали підсумків конкурсу. Яка ж була загальна радість, коли стало відомо, що перемогу здобули тринадцять міні-проектів: «Хочу в садочок, бо там тепло», «Енергозбереження – крок у майбутнє», «Від зупинки до зупинки – затишно і зручно», «Світло кожному дому (1 черга)», «Спілкуємось, відпочиваємо, мріємо!», «Тепла школа – запорука здоров’я – здорова нація», «Смачна їжа – ситі діти», «Збережемо тепло в оселях», «Затишний під'їзд – обличчя домівки» та ін.

За умовами конкурсу, виконання проєктів фінансується спільними зусиллями: з обласного та районного бюджетів, з коштів спонсорів та інших надходжень. В даному випадку аріфметика така: загальна сума витрат на реалізацію міні-проектів у Балаклії складатиме 2 мільйони 432 тисячи гривень, в тому числі 1 мільйон 216 тисяч виділяє обласний бюджет, трохі більше 1 мільйона — міський бюджет, близько 80 тисяч гривень надійде з районного бюджету, а останню суму, приблизно 121 тисячу гривень, зібрали ініціативні групи.

Заступник голови Балаклійської міської ради Максим Вікторович Будянський розповідає, що зараз повним ходом йде підготовка до реалізаціїї міні-проектів. На центральній міській вулиці Соборна (колишня Леніна) будуть відремонтовані тротуари, на зупинках пасажирського транспорту з'являться зручні зупиночні павільйони, по місту буде встановлено близько 200 лавочок. 150 під'їздів житлових будинків обладнають сучасними системами освітлення з датчикамии руху. Капітально відремонтують покрівлю житлового будинку по вул. Соборній, фасад житлового будинку по вул. Гагаріна, харчоблоки в дитячих садках №1 і №7, системи опалювання в дитячому навчальному закладі №2. Крім того, встановлять металопластикові віконні блоки в трьохповерховій будівлі середньої загальноосвітньої школи №1 та в дитячий дошкільній установі №4.

Всього не перерахуєш...А планів у балаклійців ще дуже багато! І людей особливо радує той факт, що вони спільними зусиллями з міською владою можуть принести користь рідному місту.

Ольга Азізян

На знімку:
Балаклійські ветерани — учасники багатьох добрих справ — одягать свої ордена лише по святах.