Сергій Чернов: Якщо об’єднаній громаді достатньо коштів на реалізацію отриманих повноважень, значить стратегію розвитку обрано правильно

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов став гостем програми «Децентралізація. Влада громади» на телеканалі «Рада». Провідними  темами для обговорення в рамках ефіру стало об’єднання громад. Йшлося про  реформування місцевого самоврядування та  зарубіжний досвід, який міг би бути корисним Україні.

Як зазначила ведуча програми Ірина Соломко, багато сьогодні говорять про позитивний досвід об’єднання громад  і зовсім не чути невдалих прикладів.  «Об’єднання громад, - говорить Сергій Чернов, - повинне базуватися на прагматичних розрахунках, на стратегії розвитку та, звісно, на людях, які вірять у цю справу. Близько третини об’єднаних громад в державі сьогодні  у зоні ризику.

Судити про спроможність громади можна з аналізу надходжень та отриманих податків. Якщо громаді достатньо коштів на реалізацію повноважень, які вона отримала,  значить стратегія розвитку обрана правильно. Коли ж громада буде дотаційною, то це не місцеве самоврядування. На жаль, поодинокі такі випадки в країні є».

Сергій Чернов розповів  те, як до об’єднання громад підходять на Харківщині:

«В Харківській області створено три громади. Наприкінці липня відбудуться вибори ще в двох громадах. Іще 5 завершують підготовку документів для об’єднання. Тобто, цей процес триває. Ми зацікавлені у використанні найкращого досвіду, насамперед, країн з розвиненою демократією, особливо у фінансовій децентралізації.  Маємо розуміти як брати на себе відповідальність, як розпорядитися коштами і правильно спланувати стратегію розвитку тієї чи іншої території».

Президент Асоціації говорить, що «коли в країні планували фінансову децентралізацію, то насамперед, прагнули збільшення надходження власних коштів; досягнення того, щоб делеговані державою послуги фінансувалися нею повністю. Мали  на меті навчитися більш якісно розвивати території, а також створити умови для залучення інвестицій».

На думку Сергія Чернова, ключову роль у цьому процесі відіграють підготовлені кадри:

«Вважаю, що потрібно запровадити постійно діюче навчання нових підходів управління для представників місцевого самоврядування: депутатів усіх рівнів, працівників виконавчих апаратів. Приміром, на Харківщині минулого року 7 груп  по 15 чоловік навчалися у Польщі за домовленістю з одним проектом плануванню територій, проведенню реформ. Люди бачили механізм дії реформ та її результати.

У Швеції ж, приміром, держава давно делегувала асоціації повноваження з підготовки кадрів для місцевого самоврядування. В Україні можна обрати будь-який шлях, наприклад, передати такі права центру реформ, або доручити асоціаціям органів місцевого самоврядування з відповідним фінансуванням. Або ж цим може займатися державна структура. Головне, щоб вона була гнучкою і усвідомлювала потреби місцевого самоврядування».

Загалом же Сергій Чернов наголосив, аби реформа з об’єднання громад відбулася, «потрібен потужний рух знизу. Люди мають побачити позитивний результат на своїх окремих територіях, тоді вони вимагатимуть від влади всіх рівнів, щоб об’єднання продовжувалося швидкими темпами».