Жодна країна в сучасному світі не може самотужки протистояти глобальним кризовим явищам, які рано чи пізно змусять нас консолідувати зусилля

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, коментуючи обговорення, яке сьогодні відбулося в рамках Європейських політичних дебатів «Україна-ЄС: пост-кризові тренди євроінтеграції», зазначив, що кризові явища, через які проходить ЄС сьогодні, дозволяє зробити певні висновки, які варто враховувати в процесі євроінтеграції.

«Низка подій, викликаних світовою економічною кризою, яскраво продемонструвала, що єдина Європа, зовсім не однорідна. Недосконалість інститутів влади, нерівномірний розвиток регіонів та держав-учасників, вже поставили безліч проблемних питань подальшого розвитку Євросоюзу, на порядку денному виявилися і такі питання як припинення подальшого розширення і навіть звуження кордонів. Наскільки успішно об'єднаній Європі вдасться розплутати цей клубок проблем, покаже час. Але вже зараз можна зробити деякі висновки.

Приклад деяких країн, які недавно розпрощалися з соціалістичним минулим і незалежно від кризових явищ почуваються впевнено в Євросоюзі, говорить про те, що побудова дієздатного демократичної держави необов'язково має тривати століттями, як у «старій» Європі.

Ніхто в сучасному світі не може протистояти глобальним кризовим явищам, які рано чи пізно змусять нас консолідувати зусилля. У свою чергу глобалізація впливає на всі рівні влади і навпаки. Децентралізація знижує ризики кризи і пом'якшує його наслідки.

Враховуючи демографічну ситуацію, життя в період невпевненості у завтрашньому дні через економічних проблем, негативні тенденції в майбутньому будуть зберігатися. Треба враховувати, що в Європі безробіття серед молоді становить 20%, при цьому Європа старіє - за 10-15 років частина населення старше 65 років зросла на 13%.

Зробити ситуацію сталою і подолати невпевненість у майбутньому можна: збільшуючи стабільність доходів, удосконаливши механізм, за допомогою якого розпоряджатися доходами, розвивати партнерство. Така співпраця дозволяє об'єднати зусилля, спільно використовуючи дороге устаткування, персонал, управлінський менеджмент.

Прикордонне та транскордонне міжрегіональне співробітництво забезпечить надійний фундамент для ефективного міждержавного співробітництва і розширить життєвий простір за кордони, накреслені на політичній карті.

Треба відкинути ілюзії, що всі проблеми коли-небудь самі собою вирішаться. Маючи бажання, можна знайти інструмент, необхідний, щоб протистояти негативним явищам і ефективно використовувати наявні можливості», - сказав Сергій Чернов.