Проект «Вода у долонях»

У червні 2015 року у рамкам проекту Соціальних інвестицій було підписано договір про співпрацю за проектом «Вода у долонях» між Асоціацією органів місцевого самоврядування, Харківським національним університетом міського господарства імені О.М. Бекетова та Представництвом «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV) Б.В.».

Мета проекту – підвищення рівня доступу сільського населення до чистої питної води завдяки технічним і освітнім заходам, використанню альтернативних джерел питного водопостачання.

Стислий опис проекту – проект передбачає пошук та дослідження природних водневих джерел Юзівського і Біляївського регіонів, має на меті здійснення заходів щодо їхнього очищення, відновлення та благоустрою, поширення екологічної інформації і знань серед школярів та населення, залучення місцевих громад до практичної природоохоронної роботи, пов'язаної з облаштуванням джерел.

Місце реалізації проекту – проект реалізується в інтересах місцевих громад Балаклійського району Харківської області, Барвінківського району Харківської області, Близнюківського району Харківської області, Зміївського  району Харківської області, Ізюмського району Харківської області, Первомайського району Харківської області, Чугуївського району Харківської області, Харківського району Харківської області.

ЗВІТ
за проектом «Вода у долонях»

Місяць

Заплановано

Виконано

Серпень

Формуванні ініціативної групи  проекту

виконано

Створено робочу групу по проекту у складі: представники кафедри економіки підприємства, бізнес-адміністрування та регіонального розвитку ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, експерти Центру регіонального розвитку ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, викладачі кафедри міських і регіональних екосистем ХНУМГ ім. О.М., представники Всеукраїнської екологічної ліги, Асоціації органів місцевого самоврядування та Харківської міської ради.

Детально розробити план реалізації проекту, включаючи експедиції, засідання, благоустрій, тощо. Розробка схем та етапів благоустрою

виконано

Розроблено детального плану дій для виконання головних завдань

Серпень-вересень

Закупівля пристроїв

виконано

Закуплено огр.техніку, пристрої експрес – аналізу якості води для постійного моніторингу стану природних джерел

Вересень

Узгодження дії експертів з громадою, бенефіціарами

виконано

Проведено засідання представників районних рад, бенефіціарів. Узгоджено план дій

ПЛАН
виконання проекту «Вода у долонях»

Місяць

Заплановано

Намічений результат

Грудень-січень

Створення курсів для «Школи з охорони природних джерел води»

Навчальний курс для школярів

Січень-Лютий

Проведення повторного засідання представників районних рад, бенефіціарів.

Узгодження дії експертів з громадою, бенефіціарами (з новим складом місцевих рад після виборів 25 жовтня)

Січень-Лютий

Створення об’єктів благоустрою на базі ХНУМГ імені О.М. Бекетова

16 комплектів об’єктів благоустрою джерел

Березень

Перша розвідувальна експедиція

Знаходження та відбір природних джерел, відбір проб та аналізу води для питного водопостачання та визначення ступеню потреби і розробка проекту для його благоустрою. Проведення аналізу якості води придатної для споживання.

Проведення курсів для учнів старших класів

Проведення інтенсивних курсів для учнів старших класів “Школа з охорони природних джерел води” (10 – 15 учасників). Будуть проведені лекційні та практичні заняття, розроблена самостійна робота. Результатом стане представлення та захист паспорт джерела. Учні зможуть отримати сертифікат 1 ECTS (36 годин).

Робота з цільовими та ініціативними групами

Розповсюдження інформації про проект, головну діяльність у рамках проекту та важливості його реалізації серед учнів та інших зацікавлених представників громад (НГО, мешканці). Анкетування та відбір активної групи, яка буде на практиці реалізовувати соціальні ініціативи.

Квітень-травень

Друга експедиція

Благоустрій територій із школярами. Встановлення об’єктів благоустрою.

Передача об’єктів благоустрою місцевим громадам

Місцеві громади отримують у право власності об’єкти благоустрою та приборів аналізу якості води

Координатор проекту
експерт Центру регіонального розвитку
доцент кафедри Економіки підприємств,
бізнес-адміністрування та регіонального розвитку
ХНУМГ ім. О.М. Бекетова Єсіна В.О.