У профільному міністерстві обговорили плани подальшої реалізації реформи місцевого самоврядування

На Стратегічній сесії з підготовки пропозицій до Дорожньої карти реалізації реформи місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно територіального устрою Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури обговорило з керівництвом Офісу Президента, Комітету з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, профільними асоціаціями, представниками проєктів Міжнародної технічної допомоги та неурядових організацій, а також із залученими експертами шляхи впровадження наступних кроків реформи.

Проєкт Дорожньої карти, запропонований Міністерством, визначає основні цілі та завдання реалізації реформи на період дії воєнного стану та на період після скасування воєнного стану.

Головними завданнями реформи на період воєнного стану визначено:

• Переформатування місцевих державних адміністрацій в органи префектурного типу;
  • Удосконалення діяльності органів місцевого самоврядування та військових адміністрацій в умовах воєнного стану;
  • Удосконалення адміністративно-територіального устрою;
  • Посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування;
  • Залучення жителів до прийняття управлінських рішень на місцях;
  • Посилення спроможності органів місцевого самоврядування, зокрема в розрізі проєктного менеджменту, цифровізації, антикорупції та стратегічного планування;
  • Сприяння розбудові партнерств та розвитку міжмуніципального співробітництва;
  • Запровадження місцевої статистики.

Визначені завдання ґрунтуються на досягненнях Діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях вперед у повоєнний період» та напрацювання міністерства спільно з ключовими стейкхолдерами.

«Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади дала поштовх до формування дієздатного та найбільш наближеного до громадянина інституту влади в демократичному суспільстві – місцевого самоврядування», – наголосив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков.

Він нагадав, що ця реформа вже довела свою ефективність, відкрила можливості для розвитку громад і консолідувала всю Україну – попри військову агресію, постійні обстріли та бойові дії, органи місцевого самоврядування продемонстрували свою стійкість та спроможність швидко реагувати в кризових ситуаціях, продовжили забезпечувати життєдіяльність громад та надавати жителям послуги.

«Завершення реформи децентралізації в умовах повномасштабної війни - унікальний досвід України. З одного боку у нас немає права на помилку, а з іншого – нам немає з кого брати приклад. Ми пишемо свою історію. В Українській Доктрині, яку Президент Володимир Зеленський запропонував до загальнонаціонального обговорення, велика частина буде присвячена саме Децентралізації та місцевому самоврядуванню. Зрозуміло, що завершення реформи має включати усі виклики сьогодення» – підкреслив заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба.

Продовження реформи неможливе без активного залучення та лідерства профільного комітету, однак якість запровадження вже прийнятих законодавчих рішень залежить від роботи міністерства, а також активного експертного середовища, – в свою чергу наголосила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна зазначила, що за результатами стратегічної сесії Міністерство продовжить роботу над Проєктом Дорожньої карти подальшої реалізації реформи. Будуть зібрані пропозиції зацікавлених сторін та проведені тематичні дискусії по найбільш проблемним темам – таким як розподіл Податку на доходи фізичних осіб; інструменти державної регіональної політики, які впливають на територіальній устрій; архітектура планувальних документів та місцеві фінанси.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...