Порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою: Парламент прийняв в цілому законопроект №8263

28 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проект Закону №8263 «Про порядок вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України» (текст законопроекту).

Як повідомлялося, законопроект пропонує нарешті прибрати чинне з 1981 року радянське регулювання питань адмінтерустрою, встановити чіткі процедури віднесення населених пунктів до категорії міст, селищ сіл, закріпити на рівні закону процедуру найменування та перейменування населених пунктів, спростити процедури встановлення меж населених пунктів тощо.

Нагадаємо, 20 червня відбулися Конгресові слухання цього законопроекту, організовані Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Присутні на слуханнях представники профільних асоціацій та експерти зазначали, що законопроект потрібний і його варто сприймати як перший крок до більш комплексного рішення, яке створить чіткі критерії, процедури та правила вирішення питань адміністративно-територіального устрою.

У першому читанні Проект Закону №8263 Верховна Рада прийняла 20 березня 2023 року.

Експертний аналіз законопроєкту є ТУТ

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...