Конкурс з відбору органів місцевого самоврядування для участі у проекті «Пряма демократія в дії»

Західноукраїнський ресурсний центр оголошує конкурс з відбору органів місцевого самоврядування для участі у проекті «Пряма демократія в дії», що реалізовується за фінансової підтримки BlackSeaTrust(Чорноморський фонд регіонального співробітництва).

Метою проекту підвищення рівня прозорості, підзвітності органів місцевого самоврядування та залучення громадян до формування і прийняття рішень на місцевому рівні через впровадження демократичних правил та процедур у роботу міських рад. Реалізація проекту триватиме до  15 квітня 2016 р.

За цей час заплановано відібрати 4 міські ради з усіх областей України, які демонструють бажання підвищити демократичні стандарти підзвітності та прозорості своєї діяльності, а також впроваджувати практики участі громадян у прийнятті ключових рішень. Очікується, що такі зміни будуть відбуватися шляхом запровадження дієвих практичних кроків та закріплення їх у нормативних документах відповідних рад. Прикладами таких змін є закріплення у регламентах міських рад положень про налагодження онлайн інтернет трансляцій засідань сесій рад та положення про роботу порталу громадських ініціатив.

До участі у конкурсі запрошуються міські ради з кожного регіону України:

Захід (Закарпатська, Львівська, Тернопільська, Івано-Франкіська, Чернівецька, Волинська, Хмельницька області);

Північ (Черкаська, Рівненська, Полтавська, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська області);

Підень (Вінницькая, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Кіровоградська області);

Схід (Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Харківська, Запоріжська області).

Вимоги до учасників:

Заявники повинні продемонструвати добру волю та бажання підвищити прозорість та підзвітність діяльності місцевої ради шляхом подання спільної заявки на участь у конкурсі, яку повинні підписати: голова місцевої ради, голова регламентної комісії і принаймні 4 депутати відповідної ради (більша кількість підписантів зміцнює позиції заявки).

Заявники повинні продемонструвати готовність впровадити інструмент порталу громадських ініціатив у свою роботу.

Заявник повинен гарантувати, у разі відбору відповідної ради, участь у проекті «Пряма демократія в дії» секретаря ради, голови регламентної комісії, керівника апарату, депутатів.

Заявники повинні надати попередню згоду щодо внесення на розгляд відповідної ради питання про включення у регламент місцевої ради положення про налагодження онлайн інтернет трансляції засідань сесій відповідної ради та положення про роботу порталу громадських ініціатив.

Перевага буде надаватися тим міським радам, які найбільш ймовірно не будуть ліквідовані після проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Переможці конкурсу отримають:

Запрошення до участі у Всеукраїнській школі демократичних правил та процедур для органів місцевого самоврядування України.Викладачами та спікерами будуть провідні українські експерти та практики місцевого самоврядування та демократичних процедур. Участь у школі безкоштовна, організатори покривають всі витрати.

Пакет методичних матеріалів.

Сертифікати про участь у Всеукраїнській школі демократичних правил та процедур для органів місцевого самоврядування України.

У випадку закріплення у регламенті міської ради норми про онлайн інтернет трансляцію засідань сесії, обладнання для забезпечення такої трансляції (веб камери, комп’ютерне обладнання, аудіо системи, програмне забезпечення, монтаж обладнання).

Забезпечення можливості використання інструменту Порталу громадських ініціатив, що дозволяє населенню окремої територіальної громади безпосередньо брати участь та впливати на процес прийняття рішень.

Відбір учасників проекту буде проходити у три етапи:

Етап 1. Оголошення конкурсу серед міських рад з кожного регіону України.

Етап 2. Ознайомчі поїздки. Після отримання заповнених анкет експертною комісією буде відібрано коло претендентів на участь у проекті. Після цього заплановано здійснити ознайомчі поїздки до органів місцевого самоврядування для отримання додаткової інформації.

Етап 3. Визначення переможців конкурсу. На основі результатів ознайомчих поїздок експертною комісією буде ухвалено остаточне рішення про визначення 4-ох учасників проекту.

Для участі у конкурсі заявники повинні заповнити анкету встановленого зразка і надіслати її зі сканованою сторінкою з підписами на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  з назвою повідомлення «Пряма демократія в дії» до 17:00 29 травня 2015 р.

Оригінал анкети потрібно надіслати на адресу: Західноукраїнський ресурсний центр, вул. Лисенка 21, м. Львів, 79008 (кінцева дата відправлення анкети повинна бути не пізніше 29.05.2015 р.)

Анкети повинні бути надіслані поштою та в електронному варіанті. Анкети, які надійдуть після вказаного терміну, не будуть допущені до участі в конкурсі.

Анкету можна заповнювати від руки або у друкованому вигляді. Електронний варіант анкети можна знайти у додатках та на сайті ЗУРЦ (www.zurc.org).

Про результати  конкурсу його учасників буде повідомлено письмово до20 червня 2015 р.

Соломія Саврук

(032) 297-66-24

Файли

anketa.bst.wurc.docx 1.3 МБ

Обласний конкурс "Разом в майбутнє"

Нормативні документи конкурсу міні-проектів "Разом в майбутнє":

1. Рішення Харківської обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VI «Про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад, затвердження Положення про нього та про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року № 1805-V (зі змінами)».
  2. Розпорядження голови обласної ради від 26 грудня 2017 року № 200 «Про утворення Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердження його персонального складу та визнання деяких розпоряджень голови обласної ради такими, що втратили чинність».

3. Рішення Харківської обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє"».
  4. Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» (Додаток до рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ).

Подати заявку на участь у конкурсі (онлайн)