«Сподіваємося, нас почують», - керівниця ЦНАП про необхідність прийняття Закону «Про адміністративний збір»

Територіальні громади закликають повернутися до обговорення проекту Закону «Про адміністративний збір» і запровадити нарешті адекватну плату за адміністративні послуги.


Проект документу зареєстрований в парламенті ще в 2020 році під номером 4380. Однак останній запис у картці законопроекту на сайті ВРУ датовано 16.02.2021 «включено до порядку денного».

Важливість якнайшвидшого прийняття цього законопроекту громади пояснюють просто.

 «Понад 90% з 331 послуги, які ми надаємо, є безкоштовними. За минулий рік місцева рада на утримання ЦНАПу витратила 8 млн грн, а ми заробили 1 млн 200 тис грн. І це ми ще багато заробили. Бо від колег з інших громад області чула, що ніхто з них більше 500 тис грн не заробив. Аналізувала і 2021 рік. Тоді ЦНАП Бобровицької громади заробив 1млн 600 тис грн. Цих коштів не вистачило навіть, щоб у повній мірі оплатити комунальні послуги та витратні матеріали», - розповіла «Децентралізації» Ольга Шилко, начальниця відділу ЦНАП Бобровицької територіальної громади Чернігівської області.

У Бобровицькій громаді звертають увагу і на питання оплати послуг з реєстрації юридичних осіб, ФОП, громадських формувань, які надаються в ЦНАП.

«В ЦНАПі державні реєстратори опрацьовують Єдиний державний реєстр в «Дії». Щомісяця до Центру надходить не менше 300 заяв щодо реєстрації юридичної особи або ФОП, чи зняття з реєстрації, чи внесення змін. Але місцевий бюджет за такі послуги не отримує жодної копійки. Тобто ми надаємо всі ці послуги для людей, щоб вони були максимально доступними. Але відсутність плати дуже впливає на доступність. Наприклад, в Бобровицькій громаді в окремих старостатах необхідно замінити техніку, бо дуже застаріла. Також є рішення про створення ще одного віддаленого робочого місця ЦНАП. Але, на жаль, рішення залишилося на папері, бо коштів не вистачає», - констатує Ольга Шилко.

За її словами, і керівники громад, і центрів надання адміністративних послуг брали участь у обговоренні проекту Закону «Про адміністративний збір» у 2020-2021 роках. Тоді вони підтримали необхідність його прийняття, адже це дозволило б громадам розвивати сферу адмінпослуг, поступово підвищувати рівень якості і доступності послуг.

«Вже чотири роки чекаємо цього Закону. Варто повернутися до його обговорення і більше не зволікати з прийняттям. Сподіваємося, нас почують. Наголошую, це питання вкрай важливе, якщо ми не хочемо втратити те, над чим так багато працювали всі ці роки впровадження децентралізації»,- додала Ольга Шилко.

Більше читайте у завтрашньому матеріалі «Децентралізації» «Фінансова нестабільність сфери адмінпослуг ставить під загрозу мету децентралізації. Громади очікують прийняття Закону про адмінзбір»

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...