Конкурс проекту «Всебічна стабілізаційна підтримка для внутрішньо переміщених осіб та постраждалого населення в Україні»

Представництво МОМ в Україні запрошує до участі у Конкурсі.

За підтримки Європейської Комісії

у партнерстві із

Західноукраїнським ресурсним центром оголошують конкурс для громад

Харківської області (Чугуєвського, Ізюмського, Барвінківського районів)

Дніпропетровської області (Дніпропетровського, Павлоградського та Васильківського районів)

Запорізької (Бердянського, Гуляйпільського, Приазовського, Приморського, Розівського районів)

Одеської (Іллічівського району)

Полтавської (Полтавського району)

Луганської (Сватівського району)

Донецької (Артемівського, Олександрівського та Володарського районів)

Запрошуємо громади в зазначених областях взяти участь у конкурсі проекту «Всебічна стабілізаційна підтримка для ВПО та постраждалого населення в Україні».

Мета проекту: Вирішення проблем ВПО з метою нормалізації їхнього становища та інтеграції, а також просування соціальної стабілізації та зміцнення довіри в Україні.

Якщо у вашій громаді:

Кількість ВПО становить не менше 10% від загальної кількості населення;

Зібралася ініціативна група до 15 осіб ( 50 % групи становлятьВПО та 50 % - представники місцевої громади);

Є потреба відновити об’єкт соціальної інфраструктури;

Є готовність громади  проводити заходи соціального спрямування на базі відновленого об’єкту соціальної інфраструктури;

Існує підтримка місцевої влади (матеріальна або нематеріальна);

ТОДІ ми запрошуємо Вас до участі в конкурсі для громад. Для цього, будь ласка, заповніть анкету та надішліть її підписану та від скановану копію  на адресу   Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду  до 3 квітня 2015 (включно). Завантажуйте анкету тут.

Зверніть увагу, що анкету підписують представники влади, а також 5 представників ініціативної групи, в тому числі і ВПО.

Будь ласка, зауважте, що до розгляду будуть прийняті лише анкети, які є повністю заповнені та надані у вказаний термін. Просимо уважно ознайомитися з умовами конкурсу перед надсиланням анкети.

Проекти із розвитку громади будуть включати такі напрямки (але не будуть обмежуватись лише ними): ремонт шкіл та дитячих садків або ігрових майданчиків; покращення медичних закладів первинної ланки та акушерських пунктів; розвиток та вдосконалення інфраструктури культури та відпочинку; або інші аналогічні ініціативи, які потенційно можуть призвести до покращення громадської інфраструктури.

Заходи соціального спрямування будуть включати такі напрямки (але не будуть обмежуватись лише ними): формування батьківських груп підтримки, які поєднають разом батьків місцевих дітей та переселених, проведення креативних та інформативних тренінгів в школах для інтеграції ВПО та громади, організація культурних заходів тощо.

Будь ласка, зауважте, що громада має розробити концепцію заходів соціальної згуртованості під час вибору об’єкту соціальної інфраструктури.

Громади, відібрані до участі в проекті, буде залучено до наступних кроків реалізації проекту:

І. Участь у тренінгах з розвитку громади.

Партнер проекту - Західноукраїнський ресурсний центр надаватиме тренінгову підготовку з питань розвитку громад для ініціативних груп (до 15 осіб  - 50 % ВПО та 50 % - представники місцевої громади).

Під час тренінгів увага буде приділятися аналізу проблем та потреб місцевих громад, плануванню, розробці та визначенню пріоритетів для проектів, залученню місцевих ресурсів, стратегіям та методам реалізації проектів, фандрейзингу та лобіюванню, взаємодії з місцевими урядовими структурами, лідерству, формуванню команд та.

ІІ. Участь у конкурсі проектів, спрямованих на відновлення соціальної інфраструктури (конкурс буде оголошено пізніше цього року)

На цьому етапі передбачається створення громадської організації, до складу якої увійдуть представники ВПО та приймаючої громади. Необхідною передумовою для відбору проектів буде документальне підтвердження від місцевої влади щодо дольового фінансування чи надання допомоги у негрошовій формі (матеріали, товари, працівники, фахівці). Буде заохочуватись участь місцевих бізнесових структур та представників громад  у проектах, а також активна участь жінок. Розмір можливого гранту становить до 25 тисяч євро.

Для створеної громадської організації буде важливо усвідомлювати та мати чітке бачення заходів соціальної спрямування та згуртованості, що проводитимуться пізніше на базі відновленого об’єкту соціальної інфраструктури. Ініціативна група має розробляти проект, беручи за основу соціальні заходи.

ІІІ. Реалізація проектів розвитку громад

Власне впровадження проекту, здійснення заходів по відновленню соціальної та громадської інфраструктури.

IV. Участь в публічних заходах

Після завершення відповідних робіт попереднього етапу, переможці конкурсу організують  заходи соціального спрямування та згуртованості для усієї громади та ВПО.

Термін подання заповненої анкети в електронному вигляді (підписана на від сканована копія) – 3 квітня 2015.

Правила подачі анкети:

Будь ласка, заповнюйте анкету, яка додається до цього оголошення.

За додатковою інформацією звертатися до:

Західноукраїнський Ресурсний Центр: (032) 297 6624, Максим Філяк

Міжнародна організація з Міграції:  (044)568 5015, Анастасія Литвинова

Просимо зауважити, що неповні анкети або анкети, що надійшли пізніше зазначеної дати, не будуть прийняті до розгляду!

Терміни:

ВПО (Внутрішньо переміщена особа) -  особи, переміщені всередині країни, визначаються як люди або групи людей, які були змушені рятуватися втечею або покинути свої будинки або місця проживання, через або для того, щоб уникнути наслідків збройного конфлікту, ситуації загального насильства, порушень прав людини або стихійних лих/техногенних катастроф, і які не перетнули міжнародно-визнаний державний кордон країни.

Громада –  це група людей, об’єднана сталими взаєминами з метою покращення себе та світу, в якому вони живуть. Приналежність до громади побудована на відчутті, а не обов’язково на реальності.

Приймаюча громада – громада, яка приймає значну (по відношенню до місцевого населення) кількість ВПО.

Сторінка проекту

Обласний конкурс "Разом в майбутнє"

Нормативні документи конкурсу міні-проектів "Разом в майбутнє":

1. Рішення Харківської обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VI «Про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад, затвердження Положення про нього та про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року № 1805-V (зі змінами)».
  2. Розпорядження голови обласної ради від 26 грудня 2017 року № 200 «Про утворення Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердження його персонального складу та визнання деяких розпоряджень голови обласної ради такими, що втратили чинність».

3. Рішення Харківської обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє"».
  4. Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» (Додаток до рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ).

Подати заявку на участь у конкурсі (онлайн)