Порядок та умови надання додаткової дотації для громад, які постраждали від збройної агресії рф, набрали чинності з 1 січня

На виконання Закону №2710-ІХ, яким в Державному бюджеті на 2023 рік передбачено 23,9 млрд гривень додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам, Кабінет Міністрів України затвердив постановою від 30 грудня 2023 року №1477 Порядок та умов надання у 2023 році додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, що набирав чинності з 1 січня 2023 року.
Додаткова дотація надаватиметься на вирівнювання диспропорцій у місцевих бюджетах, які виникли у зв’язку з повномасштабною збройною агресією рф. Перелік територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих затверджується Мінреінтеграції.
Додаткова дотація розподілятиметься за формульним підходом на основі врахування:
►обсягів базової та реверсної дотацій на 2023 рік;
►кількості внутрішньо переміщених осіб;
►обсягів неперерахованої у 2022 році та у 2023 роках реверсної дотації;
►фактичних надходжень ПДФО до місцевих бюджетів у 2021, 2022 та у 2023 роках.

Порядок передбачає розподіл дотації двома етапами:
1.
На першому етапі обсяг додаткової дотації визначатиметься як:
розрахунковий обсяг додаткової дотації, здійснений на основі показників базової (реверсної) дотації, помножений на коефіцієнт 0,8 плюс розрахунковий обсяг додаткової дотації, здійснений на основі показників ПДФО, де розрахунковий обсяг додаткової дотації на основі:
►показників базової (реверсної) дотації - це різниця між розрахунковим обсягом базової (реверсної) дотації на 2023 рік (з урахуванням ВПО) та обсягом базової (реверсної) дотації, передбаченим у Держбюджеті на 2023 рік;
►показників ПДФО - це різниця між фактичними надходження ПДФО до відповідного місцевого бюджету станом на 1 грудня 2022 р., фактичними надходження ПДФО до відповідного місцевого бюджету станом на 1 грудня 2021 р. та обсягом неперерахованої у 2022 році до державного бюджету реверсної дотації станом на 1 грудня 2022 р.
2. На другому етапі розрахунок обсягу додаткової дотації здійснюється щокварталу і визначається як різниця між:
- фактичними надходження ПДФО за квартал до відповідного місцевого бюджету станом на перше число місяця, що настає за (звітним) кварталом 2023 року;
- обсягом неперерахованої за відповідний період 2023 року до державного бюджету реверсної дотації за квартал станом на перше число місяця, що настає за (звітним) кварталом 2023 року.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...