Очікується новий План дій Ради Європи для України з вектором розвитку місцевого самоврядування, - В’ячеслав Негода на засіданні CDDG

В 2014-2020 роках в Україні провели реформу, яка була спрямована на створення спроможних, з високим рівнем інституційної, фінансової автономії громад.

Саме це виявилося величезним досягненням і ресурсом, що дозволило органам місцевого самоврядування громад вирішувати надскладні завдання і організовувати територіальну оборону своїх громад.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода в ході 16-го пленарного засідання Європейського комітету з питань демократії та врядування (CDDG).

Однак, за його словами, військова агресія суттєво вплинула на організацію діяльності місцевих органів влади. З’явилися нові виклики та пріоритети, які спровокувала війна.

Разом з тим, він підкреслив, що підтримка функціонування місцевого самоврядування в умовах військового стану стала пріоритетною державною політикою центральних органів влади. За період війни з 24 лютого Верховна Рада України і Уряд прийняли ряд важливих рішень для забезпечення спроможності органів місцевого самоврядування, організації заходів територіальної оборони, захисту безпеки населення, допомоги внутрішньо переселеним громадянам та функціонування бюджетної сфери, комунальних підприємств в умовах воєнного стану.

«Важливо підкреслити, що рішення Парламенту та Уряду не обмежували повноваження органів місцевого самоврядування, а спрямовані на підсилення їхньої спроможності реагувати на виклики війни. Крім цього, Уряд та Парламент безперервно працюють над тим, щоб централізовано допомагати місцевому самоврядуванню вирішувати складні завдання для забезпечення життєдіяльності громад в умовах війни щодо: фінансування соціальних та інших видатків в умовах, коли економіка громади не працює так, як до війни; швидкої оцінки матеріальних збитків і надання бюджетної підтримки для відновлення на звільнених територіях; забезпечення соціальної підтримки для мільйонів внутрішньо переміщених осіб», - сказав заступник Міністра.

Він зосередив увагу також на тому, що держава-терорист росія, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, прав людини, намагається знищити енергосистему України, знищити критичну інфраструктуру міст та відповідно залишити десятки мільйонів українців без світла, опалення, води та зв’язку.

«Для місцевого самоврядування це величезні виклики. Але всі органи влади, бізнес, волонтери працюють цілодобово, незважаючи на постійні ракетні удари агресора, щоб здолати ці виклики і забезпечити умови для життя в містах. В умовах війни працює вся вертикаль державної влади та система органів місцевого самоврядування, які переформатовані і адаптовані під умови режиму воєнного стану», - додав В’ячеслав Негода.

Він також зауважив, що для продовження і завершення децентралізації в Україні, з урахуванням наслідків спричинених збройним вторгненням росії, для реалізації комплексних заходів із удосконалення законодавства та практик за напрямком “Місцеве самоврядування”, що передбачені Планом відновлення України від наслідків війни, важливою є всебічна підтримка міжнародних партнерів, у першу чергу Ради Європи.

«Тут хочу звернути особливу увагу на важливість подальшої безперервної підтримки України в рамках інструменту співробітництва між Україною та Радою Європи, а саме наступного Плану дій Ради Європи для України. Висловлюємо сподівання на його якнайшвидше узгодження та відповідно продовження практики успішної співпраці, зокрема в контексті реалізації Проекту Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Заступник Міністра також зазначив, що найближчим часом очікується оприлюднення спільного документу за результатом проведення на початку листопада 2022 року у м. Страсбург багатостороннього діалогу високого рівня «Добре демократичне врядування в Україні: досягнення, виклики та шлях уперед у повоєнний період»,  який більш детально окреслить вектор спільного з Радою Європи руху в напрямку розвитку місцевого самоврядування та становлення місцевої демократії в Україні на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...