«Утворення військових адміністрацій не згортає децентралізацію владних повноважень», - Сергій Шаршов

Реагуючи на численні звернення органів місцевого самоврядування до Уряду, Мінрегіон розробив проект Закону щодо відновлення сплати земельного податку і надання права органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо надання відповідних податкових пільг.

Про це сказав Сергій Шаршов, директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Мінрегіону під час засідання Правління Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад.

«Мінрегіон підготував цей законопроект спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування, виходячи з відповідних звернень від місцевих рад. Зараз він - на погодженні центральних органів виконавчої влади. Крім того, що законопроект пропонує відновити плату земельного податку, він ще й визначає право органу місцевого самоврядування самостійно приймати рішення щодо пільг, якщо буде така необхідність. Саме місцеве самоврядування краще знає, які рішення приймати нас своїй території щодо сплати земельного податку», - сказав Сергій Шаршов.

Він також звернув увагу членів Асоціації ОТГ, що 70% начальників військових адміністрацій, які сьогодні діють в Україні – це керівний склад представників органів місцевого самоврядування.

«Кадрове питання у забезпеченні життєдіяльності територій надважливе. Тому понад 70 зі 129 начальників військових адміністрацій – це керівний склад органів місцевого самоврядування. Вони мають підтримку населення і добре володіють ситуацією на території. Веду до того, що утворення військових адміністрацій ніяк не згортає децентралізацію владних повноважень», - підкреслив Сергій Шаршов.

Від імені Мінрегіону він висловив подяку Асоціації ОТГ за активну участь у підготовці законодавчої бази, необхідної для місцевого самоврядування у період воєнного стану.

«У цей час органи місцевого самоврядування змушені працювати у посиленому режимі, приймати оперативні рішення. Тож так само оперативно мають і закони готуватися. Ми вдячні, що Асоціація ОТГ нам в цьому допомагає».

Як повідомив голова Асоціації ОТГ Олександр Корінний, за кілька останніх місяців до Асоціації доєдналися 35 нових членів – територіальних громад. Організація в березні започаткувала благодійну ініціативу «Громади – громадам» для надання адресної підтримки та допомоги селам, селищам та містам жителі та захисники яких найбільше цього потребують. До ініціативи доєдналися понад 200 громад.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...