Об’єднання зусиль муніципалітетів може стати сильним інструментом для захисту демократії в Україні та світі, - В’ячеслав Негода

Заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода та Програмна директорка транснаціональної організації «Європейський регіональний фонд розвитку» Антонелла Валморбіда провели онлайн-зустріч.

Антонелла Валморбіда, яка кандидатує на посаду Генсекретаря Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, окреслила основні кроки плану дій, в разі підтримки її кандидатури Конгресом. Вона зазначила, що вражена результатами реформи місцевого самоврядування в Україні, які сьогодні, в умовах повномасштабного військового вторгнення росії, ще раз довели правильність обраного шляху. На її думку, потужне місцеве самоврядування, яке вибудувала Україна, і яке поряд зі Збройними Силами України протистоїть російській агресії, своїми діями і своїм прикладом здатне об’єднати і зробити сильнішим демократію в Європі та світі. 

«Місцева демократія - це шлях, щоб відбудувати демократію в Європі і, мабуть, у всьому світі. Ми бачили, що голови українських громад є провідниками змін. Щоб Конгрес місцевих і регіональних влад був сильнішим не тільки в Раді Європи, а й за її межами, він має вибудувати партнерські зв’язки з усіма, хто може нам допомогти зробити місцеву демократію потужнішою. Конгрес - це лише інструмент, через який ми зможемо зміцнити місцеву демократію і через неї збудувати мир та спільно відбудувати Україну», - зазначила Антонелла Валморбіда.

Вона також відзначила сильне громадянське суспільство в Україні, підкресливши, що його потужні організації також мають стати партнерами Конгресу.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, таке бачення майбутнього Конгресу і його подальшої ролі у розбудові місцевої демократії має отримати шанс на втілення.

«Ситуація, яка склалася в Україні, в Європі і світі змушує нас подумати, як ми будемо далі боронити і захищати права людини, демократичні цінності. Об’єднання зусиль муніципалітетів може стати сильним інструментом для такого захисту. Тому на цьому шляху треба бути більш рішучими й активними. Ми переконалися, що громади, які ми утворили, реформуючи систему місцевого самоврядування та територіальну організацію влади, сьогодні є надійним фронтом, який забезпечує функціонування всієї системи управління. Не уявляю, якою би сьогодні була ситуація, якби ми з понад 11 тисяч громад не утворили 1470 з повноваженнями, ресурсами і потенціалом до розвитку. І, як ви зазначили, в Україні розвинуте громадянське суспільство, тому важливо вибудувати сучасну модель функціонування системи місцевої демократії не лише на рівні органів управління і в цьому ми розраховуємо на підтримку в тому числі і Конгресу», - сказав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, у березні 2022 року під патронатом Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи створена онлайн-платформа «Cities4Cities» для кращої координації необхідної допомоги, зокрема гуманітарної, між українськими та європейськими містами.


Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи є консультативним органом, який представляє інтереси органів місцевих і регіональних влад 47-и держав-членів Ради Європи. Пріоритетами Конгресу є захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами в цих країнах.

* за матеріалами сайту "Децентралызація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...