У Балаклійському районі відбувся перший семінар-практикум для керівників місцевих рад

У м. Балаклія відбувся семінар-практикум для голів та працівників рад Балаклійського району.

Відкрив семінар Тітов Микола Ілліч, перший віце-президент – Виконавчий директор Асоціації, голова постійної комісія обласної ради з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту та депутатської діяльності. Він звернувся до учасників з вступним словом та підкреслив, що проведення цього заходу – це початок серії кущових семінарів-практикумів для голів районних рад, сільських, селищних, міських голів, які пройдуть у цьому році та охоплять всі райони області. Також, він висловив подяку за активну участь та допомогу у проведенні семінару фахівцям газети "Місцеве самоврядування" та особисто її редактору Козіній Вірі Вадимівні.

«Навчання керівників і працівників місцевих рад – пріоритетний напрям роботи Харківської обласної ради та Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Ми проводимо пілотний семінар саме тут, тому, що Балаклія є флагманом у запровадженні багатьох позитивних новацій», - зазначив Микола Тітов, відкриваючи роботу семінару.

Також, з вступним словом до учасників звернулися Масельський Степан Іванович, віце-президент Асоціації, голова Балаклійської районної ради та Столбовий  Іван Михайлович, голова Балаклійської районної державної адміністрації.

Про організацію роботи органів місцевого самоврядування доповіла Федченко Олеся Олександрівна, юрист-аналітик газети «Місцеве самоврядування».

По темі «Запровадження з 2012 року обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад» та «Бюджетне законодавство України: виконання бюджету 2011 року, особливості формування бюджету 2012 року», учасників семінару поінформувала Немикіна Людмила Петрівна, голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань бюджету.

Про повноваження органів місцевого самоврядування щодо притягнення до адміністративної відповідальності доповіла Козіна Віра Вадимівна, головний редактор газети «Місцеве самоврядування».

Наступна тема: «Запобігання корупції в органах місцевого самоврядування», по якій також доповідала Козіна В.В., викликала у слухачів багато запитань. Переважна більшість з них стосувалася деяких положень Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

У темі «Проблеми земельного законодавства. Земельна реформа» були розглянуті деякі положення законопроекту «Про ринок земель» та Закону України «Про Державний земельний кадастр».

Доповідали Давидов В’ячеслав Володимирович, заступник начальника управління Державного земельного кадастру – начальник відділу обліку земель та Вотченко Тетяна Вікторівна, заступник начальника відділу оцінки та ринку земель Головного управління  Держкомзему у Харківський області.

По цій темі також було багато запитань від слухачів та учасників семінару. Основним – було бажання запропонувати спростити порядок видачі Державних актів на право власності на земельну ділянку. Надійшла пропозиція разом з відповідними управліннями підготувати більш детальні зауваження та пропозиції до цього порядку, винести це питання на наступні Загальні збори Асоціації та підготувати звернення до Кабінету Міністрів України від обласної асоціації.

У темі «Публічний доступ до інформації» булі розглянути деякі положення Закону України «Про доступ до публічної інформації». Доповідала Шипилова Юлія Олександрівна, юрист-аналітик газети «Місцеве самоврядування».

Щодо питання про висвітлення поточної та нормотворчої діяльності місцевих рад виступила Булгакова Ірина Володимирівна, директор КП «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради.

У організації семінарів Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області співпрацює не тільки з фахівцями територіальних органів міністерств та відомств України в Харківській області та управлінь Харківської обласної державної адміністрації, але й з досвідченими юристами-практиками всеукраїнської газети «Місцеве самоврядування».

Учасникам семінару було роздано методичні посібники «Організація роботи органів місцевого самоврядування» та «Адміністративна відповідальність: повноваження органів місцевого самоврядування» з серії «Бібліотечка керівника місцевих рад». Усього в серії буде 7 книжок, які обов’язково допоможуть в практичній діяльності головам місцевих рад.

Також, учасники семінару отримали буклет про Асоціацію органів місцевого самоврядування Харківської області.

В семінарі взяли участь працівники виконавчого апарату Харківської обласної ради, серед яких – Клименко С.В., керуючий справами обласної ради, Бабенко Д.А., начальник юридичного відділу. Заступники голови районної державної адміністрації, керівництво профільних управлінь, серед яких:  Управління Держкомзему в Балаклійському районі, управління Агропромислового розвитку та фінансового управління райдержадміністрації, керівництво РВ ГУМВС України в Харківській області, представники ЗМІ.

Наступний семінар-практикум, який буде вже «кущовим», відбудеться 20 вересня в Куп'янському районі Харківської області. До кінця поточного року буде проведено 5 кущових семінарів.

Фотогалерея заходу