Міністерство юстиції України підтримало пропозицію Асоціації

щодо надання органам місцевого самоврядування вільного доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За повідомленням Мінюсту, Верховною Радою України прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оновлення державного апарату та спрощення надання адміністративних послуг». Зазначеним проектом Закону пропонується внести зміни, зокрема, до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

У разі прийняття цього Закону, для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суддів, органів внутрішніх справ, прокуратури, СБУ, нотаріусів інформація з Державного реєстру прав у зв’язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом, буде надаватися за суб’єктом права чи за об’єктом нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру прав за умови ідентифікації відповідної посадової особи за допомогою електронного цифрового підпису.