Перший заступник Міністра регіонального розвитку В'ячеслав Негода обговорив з фахівцями юридичного університету ім. Ярослава Мудрого питання децентралізації влади

Відбулася робоча нарада Першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди з керівництвом та науковцями Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого з питань підготовки законопроектів щодо децентралізації влади та адміністративно-територіальної реформи. Учасники наради також розглянули проект змін до Конституції України та обговорили проблеми підготовки пакету законопроектів, спрямованих на реалізацію положень оновленого Основного закону.

В нараді взяв участь голова постійної комісії Харківської обласної ради з питань розвитку місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою, регламенту, етики та депутатської діяльності, перший віце-президент - виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов.

Учасники наради визнали першочергову необхідність підготовки низки законопроектів, а саме нової редакції закону про місцеве самоврядування, про муніципальну міліцію, містобудування та архітектуру, внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів. Серед таких заходів, ліквідація складних адміністративно-територіальних утворень, так званих «матрьошок», щоб наступні вибори до місцевих рад проходили на новій територіальній основі.

Частина з цих законопроектів, вважають учасники наради, може бути підготовлена найближчим часом, оскільки не потребує внесення змін до Конституції. Разом з тим було наголошено на необхідності своєчасної підготовки низки законопроектів, які мають бути ухвалені, як тільки нова редакція Конституції набуде чинності.

За результатами робочої наради між Міністерством та вузом укладено меморандум про співпрацю у проведенні аналітичної роботи та підготовці відповідних законопроектів.

За дорученням голови Харківської обласної ради Сергія Чернова Микола Тітов повідомив, що за результатами обговорення проекту змін до Конституції, запропонованих Президентом України, з керівниками місцевих рад в рамках обласної Асоціації місцевого самоврядування, підготовлені зауваження та пропозиції, як до самого проекту змін до Основного закону так і законів, що мають відношення до питань регіонального управління, які будуть направлені до центральних органів влади. Микола Тітов також підкреслив, що Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області готова брати участь в підготовці законопроектів, що стосуються розвитку місцевого самоврядування.