«РЕФОРМА ВІЛ-ПОСЛУГ У ДІЇ»

ОГОЛОШЕННЯ КОНКУРСУ НА ОТРИМАННЯ ГРАНТУ: ПІДТРИМКА РЕФОРМИ ФІНАНСУВАННЯ В ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
Даним оголошенням Проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії» започатковує конкурсну грантову програму і
оголошує конкурс на підготовку нової моделі фінансування та організації в охороні здоров’я для забезпечення
інтеграції послуг у сфері ВІЛ для уразливих груп на рівень первинної медико-санітарної допомоги.
Проект «Реформа ВІЛ-послуг у дії»
Проект «Реформа ВІЛ-послуг у дії» спрямований на подолання існуючих бар’єрів щодо створення ефективної і
дієвої відповіді на епідемію ВІЛ-інфекції/СНІДу. Головною метою проекту є внесок у створення сталої державної
інтегрованої, гендерно-чутливої, вільної від стигми відповіді на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні шляхом пріоритезації
та оптимізації послуг (особливо для уразливих груп), підвищення ролі держави у сфері фінансування системи
охорони здоров’я та зміцнення кадрів у сфері ВІЛ/СНІДу.

Передумови та сфери інтересів:
Ряд проблем, що виникають при наданні медичних та немедичних послуг у сфері ВІЛ, є подібними до проблем у
інших сферах охорони громадського здоров’я: (a) відсутність мотивації для роботи з уразливими групами та
раннього виявлення ВІЛ у представників цих груп (заклади не отримують додаткового фінансування для надання
послуг цим групам, відсутня система фінансової мотивації лікарів); (б) на стаціонарний догляд пацієнтів
виділяється більше коштів, а тому пацієнти проводять більше часу у закладах охорони здоров’я; (в) надавачі послуг
первинної медико-санітарної допомоги потребують серйозної підготовки не лише у сфері ВІЛ; (г) управлінські
повноваження керівних органів у сфері охорони здоров’я обмежені чинним законодавством. Соціальні послуги,
зокрема аутріч профілактика, не інтегровані в систему охорони здоров’я; економічні взаємозв’язки та розподіл
відповідальності між цими двома сферами відсутня. Відсутність коригування на ризик на вищому рівні
міжбюджетного розподілу ресурсів у сфері охорони здоров’я (через дотації вирівнювання бюджетної
забезпеченості на подушовій основі - капітації) не дозволяє диференціювати території з високою та низькою
поширеністю захворювань та інфекцій та призводить до несправедливого розподілу обмежених коштів.
Метою цього завдання є створення науково обґрунтованої моделі фінансування та впровадження організаційної
реформи для інтеграції послуг у сфері ВІЛ для забезпечення потреб уразливих груп на рівень первинної медичної
допомоги. Модель має бути пов’язана із загальною реформою системи охорони здоров’я, яку впроваджує
Міністерство охорони здоров’я. Модель має відповідати наступним вимогам: 1) базуватися на технічних доказах
(фінансових звітах та статистичних даних, аналізі бюджетів та вартості послуг, оцінках ризику, тощо); 2) описувати
стратегію співпраці з ключовими урядовими (зокрема, Міністерством фінансів та Міністерством охорони здоров’я)
та неурядовими партнерами; 3) враховувати регіональний рівень для тестування запропонованих моделі та
заходів, а також 4) містити компонент розвитку потенціалу на рівні областей для забезпечення належного рівня
розуміння та прийняття нової схеми фінансування у системі охорони здоров’я.

Процес подачі заявки
Проект «Реформа ВІЛ-послуг у дії» очікує отримати концепції з ідеями щодо відповідних підходів та заходів для
розробки моделі, заснованої на доказовій базі. Документи приймаються до 23 травня 2014 року.
Організації, що мають право брати участь у конкурсі
Неурядові організації (НУО). Професійні організації, дослідницькі установи, академічні установи та інші
неприбуткові організації, офіційно зареєстровані в Україні; приватні фірми, зареєстровані в Україні, які
демонструють зацікавленість у грантових коштах та відбираються на конкурсній основі.

Процес подачі концепції
Організації, що мають право брати участь у конкурсі надсилають запит за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду , щоб
отримати детальну інформацію щодо заявки. Інформаційний семінар щодо процесу відбору буде проведений 12
травня 2014 року о 16.00 в офісі проекту за адресою: м.Київ, вул.Горького, 72, офіс 117. Тел. (044) 200 55 21.
Питання надсилайте, будь ласка, за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду до кінця дня 13 травня 2014 року. Відповіді на
питання будуть відправлені всім учасникам не пізніше 16 травня 2014 року

Обласний конкурс "Разом в майбутнє"

Нормативні документи конкурсу міні-проектів "Разом в майбутнє":

1. Рішення Харківської обласної ради від 18 серпня 2011 року № 227-VI «Про запровадження обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад, затвердження Положення про нього та про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Харківській області на 2011-2015 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 вересня 2010 року № 1805-V (зі змінами)».
  2. Розпорядження голови обласної ради від 26 грудня 2017 року № 200 «Про утворення Конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», затвердження його персонального складу та визнання деяких розпоряджень голови обласної ради такими, що втратили чинність».

3. Рішення Харківської обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад "Разом в майбутнє"».
  4. Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» (Додаток до рішення обласної ради від 7 грудня 2017 року № 579-VІІ).

Подати заявку на участь у конкурсі (онлайн)