Особливості управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану - відповіді на запитання громад

Чи можна передавати в оренду земельні ділянки для ведення товарного с/г виробництва громадянам, не ФОП?

Чи можна надавати в оренду земельну ділянку під обслуговування магазину, так як вийшов термін дії договору під час воєнного стану? Чи можна надавати земельні ділянки в оренду під водними об’єктами та господарськими дворами?

На ці та інші запитання відповіли експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» (див. нижче) за результатами тренінгу на тему «Особливості управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану», який відбувся на початку червня спільно з Чернівецьким Центром підвищення кваліфікації.

Учасниками тренінгу стали заступники голів, відповідальних за напрям економічного розвитку та комунального господарства, керівників структурних підрозділів з управління земельними ресурсами, містобудування, архітектури та відповідних спеціалістів, спеціалістів-землевпорядників з Чернівецької, Тернопільської та Івано-Франківської областей (Презентація з заходу).


Питання-відповіді
щодо особливостей управління земельними ресурсами  в умовах воєнного стану

 

Запитання 1: Чи можна передавати в оренду земельні ділянки для ведення товарного с/г виробництва громадянам, не ФОП, адже до воєнного стану громадяни брали участь в аукціонах?

Відповідь:

ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року не визначає осіб, яким надається право отримати в оренду земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тому для визначення кола таких осіб потрібно керуватися чинним законодавством. Оскільки ведення товарного сільськогосподарського виробництва передбачає отримання прибутку, тому для цього потрібно зареєструватися фізичною особою-підприємцем із відповідним кодом економічної діяльності або орендарем повинна бути юридична особа.

 

Запитання 2: Чи можна передавати в оренду частину сформованої земельної ділянки, наприклад є витяг з реєстру на земельну ділянку на площу 15.00 га, а в оренду хочуть взяти 5.00 га, так як 10.00 га зарослі лісом?

Відповідь:

Надати частину земельної ділянки в оренду наразі не можливооскільки відповідно до ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель, яка розробляється відповідно до нього, не може передбачати поділ, об’єднання земельних ділянок.

 

Запитання 3: Чи можна надавати в оренду земельну ділянку під обслуговування магазину, так як вийшов термін дії договору під час воєнного стану?

Відповідь:

Так, звісно можна надавати в оренду земельну ділянку під обслуговування магазину під час дії воєнного стану. Проте потрібно звернути увагу на норму ЗУ №2247-IX від 12.05.2022 року згідно якої передача органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено, не здійснюється. Рішення про відновлення або подальше призупинення функціонування Державного земельного кадастру приймається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

 

Запитання 4: Чи можна під час дії воєнного стану передавати в оренду сформовану земельну ділянку комунальної форми власності з кадастровим номером, з цільовим призначенням 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних  будівель та споруд підприємств переробної та іншої промисловості. На ділянці розміщені виробничі приміщення приватного підприємства?

Відповідь:

Так, звісно можна надавати в оренду сформовану земельну ділянку комунальної форми власності з кадастровим номером з цільовим призначенням 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних  будівель та споруд підприємств переробної та іншої промисловості під час дії воєнного стану, якщо на даній земельній ділянці розміщені виробничі приміщення приватного підприємства. Проте потрібно звернути увагу на норму ЗУ №2247-IX від 12.05.2022 року згідно якої передача органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено, не здійснюється. Рішення про відновлення або подальше призупинення функціонування Державного земельного кадастру приймається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері земельних відносин.

 

Запитання 5: Не зрозуміло, які питання призупинено розглядати на сесіях рад. Чи можна надавати земельні ділянки в оренду під водними об’єктами та господарськими дворами?

Відповідь:

Відповідно до п.5 ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власністьнадання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачірозроблення такої документації забороняється. Крім того, згідно із ЗУ №2247-IX від 12.05.2022 року передача земельних ділянок державної, комунальної власності для розміщення об’єктів для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб фізичним, приватним юридичним особам забороняється.

Що стосується можливостей надання в оренду земельних ділянок під водними об’єктами, то під час воєнного стану порядок їх надання не змінився і продовжує здійснюватися відповідно до чинного законодавства.

 

Запитання 6: Чи можна змінювати цільове призначення земель "інше с/г призначення" (під господарськими дворами) на іншу категорію, на приклад, промисловість?

Відповідь:

Так, можна змінювати цільове призначення земель "інше с/г призначення" (під господарськими дворами) на іншу категорію, на приклад, промисловість, відповідно до чинного законодавства. Зміна цільового призначення такої земельної ділянки можлива шляхом розроблення проекту землеустрою на підставі розробленої містобудівної документації місцевого рівня, з подальшим затвердженням проекту рішенням сесії відповідної ради.

 

Запитання 7: Чи можна під час воєнного стану надавати дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки приватної власності?

Відповідь:

Так, під час дії воєнного стану можна надавати дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки приватної власності відповідно до чинного законодавства, оскільки ні ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року ні ЗУ №2247-IX від 12.05.2022 року таких заборон не встановлює.

 

Запитання 8: Чому державні реєстратори реєструють право власності лише на земельні ділянки, рішення про передачу у власність на які були прийняті до 24.02. 2022 року, адже Закон України №2145-IX вступив у дію з 07.04.2022 року? В нас відбулося засідання сесії 28.02.2022 року і по цих рішеннях люди, нажаль, не можуть зареєструвати право власності. Чи існують роз’яснення про реєстрацію речового права на земельні ділянки?

Відповідь:

Відповідно до п.5 ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власністьнадання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачірозроблення такої документації забороняється.

 

Запитання 9: Можна затверджувати детальний план території для індивідуального дачного будівництва?

Відповідь:

Так, під час дії воєнного стану можна затверджувати детальний план території для індивідуального дачного будівництва, проте надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою безоплатної передачі земельний ділянок, а також розроблення такої документації забороняється відповідно до п.5 ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року.

 

Запитання 10: Якщо в договорі оренди є земельні ділянки з кадастровим номером і без кадастрового номеру, чи потрібно такий договір розділяти на два договори оренди?

Відповідь:

Внесення змін до чинних договорів оренди земельних ділянок можливі за згодою сторін. Прямої вимоги щодо обов’язковості внесення змін в чинні договори оренди, в яких є земельні ділянки з кадастровим номером і без кадастрового номеру нема. Крім того, під час дії воєнного стану можна надавати в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і без кадастрового номера (відповідно до ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року), а також декілька земельних ділянок можуть бути передані в оренду до одного року одним договором оренди, у випадку, якщо орендодавцем є одна і таж особа.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...